Research Project: Kastamonu Ballarının Bazı Fizikokimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bal, insanlık tarihi kadar eski olmakla birlikte, tarih boyunca sadece beslenme amacı ile değil bunun yanında tıbbi amaç
ile de insanlığa hizmet etmiş bir gıda ürünüdür. Son yıllarda meydana gelen teknolojik
gelişmeler ile bileşimi üzerine yapılan çalışmalar artmış ve her çalışmayla balın bilinmeyen bir yönü
daha ortaya çıkmaya başlamıştır. Kaynağına bağlı olmakla birlikte ballar, salgı balı ve çiçek balı
olarak ikiye ayrılmaktadır. Arı ırkı ve koloni hareketliliği, kaynağın yoğunluğu ve
coğrafi özelliklerdeki farklılıklar bal oluşumunu etkileyen en önemli iç ve dış faktörlerdir. Özellikle
çevresel etkiler ve yetiştiricilik teknikleri, bal ve bal gibi arıcılık ürünlerinin gıda güvenliği seviyesini
etkilemektedir. Yapılacak bu çalışmada Kastamonu ballarına (çiçek, kestane, çam) ait 20 adet
örneğin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılarak ilgili kodekslere uygunluğunun
araştırması ve Halk Sağlığı yönünden değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
