Research Project: Balık Yağı İçin Organik Antioksidan Olarak Potansiyel Ticari Ürün İçin Ön Çalışma: Tatlı Portakal Kabuğu Esansiyel Yağı
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bilindiği üzere özellikle endüstriyel balık yemleri üretimleri esnasında ön pişirme ve ekstruksiyon
gibi sıcaklığın yükseldiği süreçlerden geçmektedir. Balık yağı balık yemlerinin temel lipit kaynağı
olmakla birlikte içerdiği doymamış yağ asitleri sebebiyle oksidasyona son derece duyarlıdır.
Oksidasyon yağların kalitesini düşürmekle birlikte ileri süreçlerinde yağ içerisinde toksik ürünlerin
oluşmasına sebep veren bir süreçtir. Bu sebeple balık yağı gibi oksidasyona duyarlı yağlar bu
süreçten korunmalıdır. Bu vizyona hizmet edecek olan çalışamanın amacı tatlı portakal kabuğu
esansiyel yağının balık yağı termal oksidasyonunda koruyucu etkisini belirlemektir. Bu maksatla
tatlı portakal kabuklarından hidro-distilasyon yöntemiyle esansiyel yağ elde edilecektir. Sonrasında
‰0, 1, 2, 4, 8 ve 16 oranlarında tatlı portakal esansiyel yağı içeren balık yağı karışımları
hazırlanacaktır ve bu karışımlar sürekli havalandırma altında termal oksidasyona tabii tutulacaktır.
Oksidasyon süreci sonunda balık yağında meyana gelen kalite değişimleri ve farklı oranda yapılan
esansiyel yağ katkısının koruyucu etkisini belirlemek üzere karışımların peroksit değerleri (PV),
tiyobarbitürik asit reaktifleri (TBARS) ve yağ asidi (FA) profillerindeki değişimler belirlenecektir. Çalışma
sonunda balık yağını termal oksidasyona karşı koruyan en düşük esansiyel yağ katkı dozu tespit
edilecektir
