Research Project: Kastamonu İli İhsangazi İlçesinde Depolanmış Ticari Buğdaylar Ve Siyez Buğdayları Üzerinde Taşınan Mikrofungusların İzolasyonu, İdentifikasyonu Ve Mikrofunguslar Bakımından Karşılaştırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan Türkiye aynı zamanda birçok türün de gen merkezidir. Bu türlerden biri
olan buğday, ekonomik değerinin yanı sıra sosyo-kültürel ve tarihi bir değer de taşımaktadır. Buğdayın en
ilkel formu olarak bilinen ve tarihi yaklaşık 10 000 yıl öncesine dayanan Siyez (einkorn/Triticum
monococcum L.) buğdayı bu kültürel mirasın önemli bir parçasıdır. Siyez buğdayı da en fazla Kastamonu
ilinde üretilmektedir (Ünal, 2013) . Kastamonu ili İhsangazi ilçesi en fazla ekim alanına sahiptir ve bulgur
için üretimi yapılmaktadır. Siyez buğdayı bu bölge halkı için geleneksel bir ürün özelliği taşımaktadır. Son
yıllarda sağlıklı gıdalara ve yerel ürünlere olan talebin artması ile Siyeze talebin arttığı görülmektedir.Hasat
sonrası elde edilen buğday, belli sürelerle köylerde yer alan ambarlarda depolanmaktadır. Depolama
esnasında buğdayda hem nicel hem de nitel kayıplar meydana gelebilmektedir. Fungal istila da, depolanmış
buğdayların bozulmasında en önemli faktördür. Depolarda küflerin gelişimine nem, sıcaklık, ürünün
besin içeriği, depolama süresi, ürün içinde ki yabancı maddeler, ürünün hasat esnasında parçalanması
neden olmaktadır.Depo küfleri buğdayda çimlenmenin azalması, istenmeyen koku oluşumu, renk kaybı gibi
sorunlara neden olarak buğdayın kalitesi ve ekonomik açılardan önemli kayıplara yol açar. Ayrıca; hasat
öncesi ve sonrası patojenleri olabilen Aspergillus, Penicillium, Fusarium ve Alternaria gibi mikrofunguslar
tarafından oluşturulan mikotoksinler nedeni ile sağlık açısından da önemli problemler ortaya
çıkmaktadır. Siyez ve ticari buğday çeşitleri birçok özellikler bakımından karşılaştırılmasına rağmen
mikrofungus oluşumu açısından karşılaştırılmamıştır. Bu çalışmada, depolanmış buğdaylar üzerinde taşınan
mikrofungusların ve dağılımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Kastamonu iline bağlı İhsangazi
İlçesinde bulunan 20 ambardan 2022 yılı hasat sezonunda toplanan ve ambarlarda depolanmış olan ticari
buğday ve siyez buğdayı örnekleri alınacaktır. Buğday taneleri üzerinde taşınan mikrofunguslar izole
edilerek, kültürel yöntemlerle identifikasyonları gerçekleştirilecektir.
