Research Project: Bazı Halofilik Mikroorganizmaların Tuzluluk Stresindeki Yonca (Medicago Sativa) Üzerine İyileştirici Etkilerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Kurak ve yarı kurak alanlarda toprak tuzluluğu bitki gelişmesini etkileyen önemli stres faktörlerinden biridir.
Özellikle son yıllarda artan küresel ısınmadan dolayı yağışların azalması ile evaporasyon ve transpirasyon
olaylarının artması sonucu topraktaki tuzluluk oranı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Tuzlu
şartlara uyum sağlayarak bitkinin dayanıklılığını artıracak bakterilerin mikrobiyal gübre olarak kullanımı gibi
çevre ile dost yeni uygulamaların kullanılması sürdürülebilir tarım açısından önem arz etmektedir. Yonca
tuzluluğa orta derecede dayanabilen, protein oranı yü ksek, kolay adaptasyon yeteneğ inden dolayı dü nyada
pek çok ü lkede ekim nö beti sistemlerinde ve mera tesislerinde oldukç a fazla kullanılan besin değeri yüksek
olan baklagil yem bitkilerindendir. Yapılacak olan çalışmada; tuzlu ortamlardan izole edilen 3 halofilik
bakteri türü; Salicola marasensis, Halobacillus trueperi ve Salinicoccus amylolyticus ile 3 halofilik arke türü;
Haloarcula japonica, Halorubrum californiense, ve Haloterrigena thermotolerans mikroorganizmalarının
Yonca (Medicago sativa) da tuzluluk stresinde lipid ve protein profilleri ile antioksidan sistem parametre
değişimine etkileri belirlenerek bitkinin gelişimine iyileştirici etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
