Research Project:
Türkiye’de Tüketilen Enerji İçeceklerindeki Radon Konsantrasyonunun Belirlenmesi

dc.contributorFen Fakültesi Dekanlığı
dc.date.accessioned2025-06-15T21:53:42Z
dc.descriptionFen Bilimleri
dc.description.abstractEnerji içecekleri ana aktif bileşenler olarak, karbonhidrat, kafein, guarana ekstraktı, taurin, ginseng, aminoasitler ve bazı vitaminleri içermektedir. Performansı, konsantrasyonu ve dayanıklılığı artırmak için tasarlanan bu içecekler, özellikle gençlerde dikkat ve enerji patlaması duygularında artışa neden olmaktadır. Enerji içecekleri, uykusuzluk, endişe, sinirlilik, kalp atımında artış gibi belirtilerin yanı sıra nöbet ve felçle de sonuçlanabilmektedir. Ayrıca bu tip içecekler, diğer kolalı içecek türlerinde olduğu gibi yüksek şeker içerikleri nedeniyle obeziteye ve dişlerde erozyon oluşumuna katkı sağlamaktadır. Tüm bu bilinen etkilerine ek olarak, bu içeceklerin içerisindeki radyonüklit konsantrasyonlarını belirlemeye yönelik çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma Türkiye’de tüketilen enerji içeceklerindeki radon konsantrasyonlarının belirlenmesini amaçlamaktadır.
dc.identifierKÜ-HIZDES/2023-2/38
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/34412
dc.titleTürkiye’de Tüketilen Enerji İçeceklerindeki Radon Konsantrasyonunun Belirlenmesi
dspace.entity.typeProject
project.endDate8.09.2024
project.investigatorProf. Dr. Aslı Kurnaz
project.startDate8.03.2024
project.typeKÜ-HIZDES

Files