Research Project:
Yüksek Hidrostatik Basıncın Polenden Ekstrakte Edilen Proteinlerin Profili Üzerine Etkisi

dc.contributorDoç. Dr. Talip ÇETER
dc.contributor.authorAltuner, Ergin Murat
dc.date.accessioned2024-01-28T21:44:18Z
dc.date.available2024-01-28T21:44:18Z
dc.description.abstractYüksek hidrostatik basınç (YHB), ısıl olmayan bir gıda işleme metodu olup, bu yöntemde gıda örnekleri 100 ile 800 MPa arasında, hatta bazı durumlarda daha yüksek basınçlara tabi tutulmaktadır. Birçok çalışma, YHB’nin bitkilerden biyomateryallerin ekstraksiyonunda da kullanılabileceğini göstermiştir. YHB ile ekstraksiyonun bitkilerden biyomateryallerin ekstraksiyonunda kullanılan diğer alternatif metotlara göre daha hızlı ve daha yüksek verime sahip bir metot olduğu kanıtlanmıştır. Bu özelliklerden dolayı, YHB’nin polenlerden protein ekstraksiyonunda kullanılabileceği fikri ortaya çıkmış ve tarafımızdan yapılan ön çalışmada çok etkileyici sonuçlar elde edilmiştir. Literatür göz önüne alındığında Cedrus atlantica polenlerinden protein ekstraksiyonu ile ilgili detaylı bir çalışma görülmediği gibi, polenlerden proteinlerin ekstraksiyonu amacıyla yüksek basıncın kullanılması da bizim yayınlamış olduğumuz çalışma haricinde denenmemiş bir olgudur. Ancak, yayınlanmış olan bu çalışmamızda her ne kadar çarpıcı sonuçlar ortaya konulmuş olsa da, daha net bir çıkarım yapılabilmesi amacıyla ek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Önerilen bu projede, öncelikli olarak YHB işleminin polenlerden ekstrakte edilen proteinlerin profillerinde bir değişime sebep olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Projede, YHB işlemi uygulamak suretiyle polenlerden ekstrakte edilen proteinlerin miktar ve profilindeki değişime bakılarak, YHB uygulamasının polenlerden protein ekstraksiyonunda kullanılıp kullanılamayacağı, kullanılabilecek ise optimum basınç parametrelerinin belirlenmesi planlanmaktadır. Önerilen projenin 12 ay içinde bitirilmesi planlanmakta olup, projede yüksek basıncın proteinler üzerine etkisi konusunda çalışmış bir yürütücü ve bir adet polen morfolojisi konusunda uzman olmak üzere toplam iki kişiden oluşan bir ekip çalışacaktır. Projede protein ekstraksiyonu iki ayrı aşamada yapılacak olup, farklı yöntemler kullanılmak suretiyle ekstrakte edilen proteinlerin protein profilleri SDS-PAGE ile belirlenecektir. Ayrıca, ekstraksiyon işlemleri sonrasında polenlerde ortaya çıkan morfolojik değişimler de ışık mikroskopisi ile araştırılarak elde edilen sonuçlar yorumlanacaktır. Sonuç olarak, YHB ile farklı ekstraksiyon yöntemleri karşılaştırılarak, polenlerden protein ekstraksiyonu için YHB’nin kullanılıp kullanılamayacağı sonucuna ulaşılması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra YHB’nin polen protein ekstraksiyonunda kullanılabilecek optimum koşullar da ortaya konmuş olacaktır. Ortaya konan bu veriler ışığında, deri prick testi kiti geliştirmeye yönelik bir seviye daha ileri immünolojik çalışmanın yapılmasının anlamlı olup, olmadığı da anlaşılmış olacaktır. YHB’nin daha ucuz ve yüksek verimle protein ekstraksiyonu sağlayabilme potansiyeli olduğu düşünüldüğünde, bu çalışmanın ucuz ve yüksek verimle deri prick testleri üretilmesine taban oluşturması gibi ekonomik açıdan önemi de ortaya çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler: Yüksek hidrostatik basınç, polen proteinleri, protein ekstraksiyonu, protein profili
dc.identifierKÜBAP-01/2013-18
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18264
dc.titleYüksek Hidrostatik Basıncın Polenden Ekstrakte Edilen Proteinlerin Profili Üzerine Etkisi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorProf. Dr. Ergin Murat ALTUNER
project.typeKapsamlı
relation.isPersonOfProjectf9fe3d6a-840f-4599-a78b-b2a8bd999ff7
relation.isPersonOfProject.latestForDiscoveryf9fe3d6a-840f-4599-a78b-b2a8bd999ff7

Files