Research Project:
Yabani Marul (Lactuca Serriola) Bitki Ekstratraktlarının Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi Ve Yenilebilir Kaplama Olarak Kullanımının İncelenmesi

Placeholder

Organizational Units

Program

KU Authors

KU-Authors

Co-Authors

Advisor

Date

Language

Type

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Lactuca serriola, Asteraceae (papatyagiller) ailesine ait ve Türkiye genelinde yaygın olarak bulunan bir yabani bitkidir. Yapraklarının çiğ/pişmiş olarak tüketilebildiği, çay yapılarak içilebildiği ve dalı kırıldığında açığa çıkan süt benzeri beyaz sıvısının da içilebildiği bu bitkinin metanol, aseton, fenolik, alkaloid ve terpenoid bileşik ekstratlarının insan patojen bakterileri üzerine etkileri incelenmiş ve olumlu sonuçların olduğu bildirilmiştir. Proje çalışması kapsamında etil asetat, etanol, su, etanol-su çözücülerinden elde edilen ekstratların karşılaştırmalı antimikrobiyal etkilerinin tespit edilmesi ilk olarak planlanmıştır. Ardından, ekstratların en etkili dozu ile üretilecek olan yenilebilir kaplama ile gıdaların raf ömrüne olan etkisinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Böylece çeşitli sağlık faydaları için tüketilen bu bitkinin Halk Sağlığı noktasında gıdaların raf ömrünün uzatılmasındaki etkisi belirlenerek literatüre katkı sağlayabilecek ve gıda ambalajı olma potansiyeli nedeniyle benzer çalışmalara fikir oluşturabilecektir.

Description

Source:

Publisher:

Keywords:

Keywords

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

19

Views

0

Downloads


Sustainable Development Goals