Research Project:
Kuşkonmazın Morfolojik Özellikleri, Yetişme Ortamı Özellikleri, Ekonomisi Ve Üreticilerinin Sosyo-Ekonomik Durumunun Belirlenmesi

dc.contributorYrd. Doç. Dr. İnci Sevinç KRAVKAZ KUŞCU, Yrd. Doç. Dr. Nurcan YİĞİT, Prof. Dr.Sabri ÜNAL, Yrd. Doç. Dr. Hakan ŞEVİK, Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÇETİN
dc.date.accessioned2024-01-28T21:45:02Z
dc.date.available2024-01-28T21:45:02Z
dc.description.abstractAsparagus L. (Kuşkonmaz) Liliaceae familyasına ait bir cins olup yeryüzünde 300 (1-4), ülkemizde ise 12 türünün doğal olarak yetiştiği kayıtlıdır. Halk arasında değişik türlerin bir kısmının genellikle toprak altı bazen de toprak üstü kısımları geleneksel tedavide diüretik, tonik, kalp sedatifi, demülsan, antidiyareyik, antidizanterik, galaktagog, afrodiziyak, antispazmodik ve mollisidal olarak kullanılmaktadır. Ayrıca gıda olarak da tüketilmektedir. Cinsin birçok türü üzerinde çok sayıda farmakolojik çalışmalar yapılmıştır. Ancak, Asparagus türleri üzerinde yapılmış anatomik çalışma oldukça az sayıdadır. Bu az sayıdaki çalışma da kladot ve kök anatomisi ile ilgilidir. Gövde anatomisi ile ilgili çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada tıbbi aromatik bir bitki olan kuşkonmazın Kastamonu’daki yayılış alanlarının belirlenerek, morfolojik özellikleri, yetişme ortamı özellikleri, ekonomisi, üreticilerinin sosyo-ekonomik durumu ve kuşkonmaz üretiminin hane halkı ve yerel ekonomiye katkıları Kastamonu örneğinde irdelenecektir.
dc.identifierKÜ-BAP01/2016-60
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18429
dc.titleKuşkonmazın Morfolojik Özellikleri, Yetişme Ortamı Özellikleri, Ekonomisi Ve Üreticilerinin Sosyo-Ekonomik Durumunun Belirlenmesi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorDr. Öğr. Üyesi Tayyibe ALTUNEL
project.typeKapsamlı

Files