Research Project: Taşköprü Sarımsağı İle Sarımsak Sapları Ve Diş Kabuklarının Bazı Kimyasal Özellikleri Ve Antioksidan Etkileri Bakımından Karşılaştırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bitki organları içerisinde bitki yaprakları fizyolojik olarak besin elementlerinin durumunu en iyi yansıtan birincil bileşenlerdir. Sarımsak da sapı ile değerlendirilmesi gereken fonksiyonel bir gıda maddesidir. Hasat dönemi boyunca sarımsak başı toplanarak değerlendirilmekte, sap ve yapraklar ise atılmaktadır. Sarımsak toplam ağırlığının %10’luk kısmını oluşturan bu bölümlerin işlenmesi; hem ülke ekonomisine kazandırılması hem de yaklaşık 9000 tonluk katı atık miktarının azaltılması açısından da büyük önem taşımaktadır. Sarımsaktaki biyoaktif bileşenlerin antioksidan özellik gösterdiği bilinmektedir. Doğal antioksidanlar, bitki ve hayvan dokularında bulunan ve ekstrakte edilebilen veya gıda işlenmesi sırasında açığa çıkan bileşenlerdir. Doğal ve bitkisel kaynaklardan yeni antioksidan arayışı artarak devam ederken bu kaynakların ucuz, yenilebilir ve bol bulunur olması da önemli bir konudur. Düşük maliyetlerinden dolayı tarımsal ve endüstriyel atıkların doğal antioksidan kaynağı olarak kullanımı özellikle ilgi çekicidir. Sarımsak antioksidan aktivite gösteren selenyum ve organosülfür bileşiklerince zengindir. Sarımsağın antioksidan potansiyeli in vivo ve in vitro olarak kanıtlanmıştır.
Teklif ettiğimiz projede; Kastamonu piyasasından temin edilecek sarımsak, sarımsak sapı ve diş kabuğunda kurumadde, kül, pH, titrasyon asitliği tayinleri yapılacak ve DPPH, ABTS ve FRAP yok etme aktiviteleri belirlenerek antioksidan etkileri tespit edilecektir.
