Research Project: Karadeniz Bölgesinde Üretilen Kestane Ballarının Antimikrobiyal, Antioksidan Ve Palinolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bal, insanlık için binlerce yıldır önemli bir gıda maddesi olmuştur. Enerji verici bir gıda olmasının yanında birçok yemek
tarifinde kullanılan en eski tatlandırıcılardan biri olarak kabul edilmektedir. Oldukça zor elde edilebilen bir ürün olmasına
rağmen tarih öncesi çağlardan beri yaşamın her alanında kullanılabilen bir madde olmuştur. Bal sadece bir gıda maddesi
değil bazen tanrılara sunulan bir sunak bazen de bir vergi toplama aracı olarak dahi kullanılmıştır. Farmakolojik olarak
birçok etkisi ortaya konmuş bal, tarih boyunca artarak günümüze gelmiş ve dünyada oldukça yüksek ekonomik değeri
olan bir faaliyet haline gelmiştir. 2019 yılında 1,9 milyon ton bal üretilmiş ve 698 bin ton bal ise ihraç edilmiştir. Çin’den
sonra dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Türkiye, Üretimdeki bu başarısını ne yazık ki dünya ticaretinde yansıtamamış
ve dünya ihracatında 22.sırada yer almıştır. Balın en önemli farmakolojik özelliklerinden olan antimikrobiyal ve antioksidan
etkileri, balın bir gıdadan ziyade sağlıklı bir yaşam amacıyla tercih edilen bir gıda haline gelmesinde oldukça
etkilidir. Yapılan çalışmalar balların bu biyolojik aktivitelerinin balın kaynağına ve çevreye göre değiştiğini göstermektedir.
Önerilen bu proje ile kestane balı üretiminin önemli bir kısmının gerçekleştiği Karadeniz bölgesine ait kestane ballarının
antimikrobiyal, antioksidan ve palinolojik özellikleri ortaya konacaktır.
