Research Project: Türkiye’de Ticari Olarak Satılan Meyve Sularındaki Radyoaktif Ve Potansiyel Olarak Toksik Elementlerin Derişimlerinin Belirlenmesi Ve Bu Meyve Sularının Tüketilmesinden Kaynaklanabilecek Radyolojiktoksikolojik Sağlık Risklerinin Değerlendirilmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Meyve suyu; lif, şekerler, organik asitler, fosfatlar, mineraller, vitaminler gibi çeşitli besinler ve biyoaktif bileşikler açısından
zengin bir kaynak olması sebebiyle dünyada en çok tercih edilen içecektir. Meyve suları, tepkimeye giren yapısal
moleküllerle hücrelere zarar veren serbest radikalleri temizleyen ve kardiyovasküler hastalıkları azaltan önemli
antioksidan işlevi olan bazı vitaminler, fenolik ve karotenoid bileşikler içerir. Bu yüzden, Dünya Sağlık Örgütü, bu tür yaygın
hastalıkların önüne geçilebilmesi çin daha fazla meyve ve sebze tüketilmesini önermektedir. Meyve suları, daha geniş
kitlelere ulaştırılması için üretimi, paketlenmesi, dağıtımı, depolanması gibi birtakım süreçlerden ve işlemlerden geçirilir.
Bu süreç ve işlemler esnasında meyve suları, potansiyel olarak toksik ve/veya radyotoksik kirleticilerle kontamine olabilir.
Meyve sularının yapısında doğal olarak bulunmayan bu kirleticiler, farklı yollarla kirlenmiş olan doğadan hammaddeye ve
ürüne taşınabilmektedirler. Meyve suları, insan sağlığı açısından mikroorganizma ve kimyasallardan kaynaklanan risklere
kıyasla daha küçük risk oluşturabilecek seviyede radyoaktivite içerebilir. Meyvelerde ve meyve suyunun yapımında
kullanılan sulardaki radyoaktivite, doğal ve yapay radyonüklitlerden ileri gelmektedir. İnsanlar, meyve suyunun sindirilmesi
ile vücuda alınan radyum (226Ra), toryum (232Th), radon (222Rn), potasyum (40K) ve sezyum (137Cs) gibi radyonüklitlerden
yayınlanan iyonlaştırıcı radyasyona (alfa-, beta- ve gama-ışınları) iç ışınlama yolu ile maruz kalırlar. Epidemiyolojik
çalışmalar, sindirim yolu ile radona uzun süre maruz kalmanın, mide zarına zarar verebileceğini ve dolayısıyla mide
kanseri riskini artırabileceğini açıkça göstermiştir. Meyve suları, iç organ kanserleri, damar hastalıkları, cilt belirtileri,
böbrek ve karaciğer hasarı, böbrek bozukluğu, uykusuzluk gibi insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilen arsenik (As),
kadmiyum (Cd), cıva (Hg), kurşun (Pb), nikel (Ni) çinko (Zn), zirkonyum (Zr), kobalt (Co) vb. potansiyel olarak toksik
elementleri de içerebilir. Bu nedenle, meyve sularındaki radyonüklitlerin ve potansiyel olarak toksik elementlerin
seviyelerinin belirlenmesi ve izlenmesi, bunların insan sağlığına olası radyolojik ve toksikolojik risklerin tahmin edilmesi
açısından son derece önemlidir. Bu proje, Türkiye’de ticari olarak satılan ve tüketilen meyve sularındaki radyoaktif ve
toksik elementlerden kaynaklanabilecek sağlık risklerinin değerlendirilmesine yönelik olarak yapılan ilk ayrıntılı çalışama
niteliğindedir. Proje kapsamında, (1) Türkiye’de en çok tüketilen ticari markalara ait meyve suyu, konsantre meyve suyu,
kurutulmuş ve toz meyve suları örnekleri toplanacak; (2) her bir örneğin içerdiği doğal ve yapay radyonüklitlerin (226Ra,
228Ra, 40K ve 137Cs) aktivite derişimleri, gama-ışını spektrometresi kullanılarak ölçülecek; (3) her bir örneğin içerdiği
radonun aktivite derişimi, aktif yöntem ile belirlenecek; (4) her bir örneğin içerdiği potansiyel olarak toksik elementler,
indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) ile analiz edilecek; (5) meyve sularında ölçülen bu
radyonüklitlerin sindirilmesine ve meyve sularında çözünmüş radonun solunmasına eşlik eden radyolojik sağlık riski
değerlendirilecek; (6) meyve sularında analiz edilen toksik elementlerden kaynaklanabilecek kanserojen ve kanserojen
olmayan sağlık riskleri değerlendirilecek ve (7) elde edilen sonuçlar, ulusal ve uluslararası gıda kodekslerinde belirlenen
sınır veya ölçüt değerler ile karşılaştırılacaktır.
