Research Project: Kastamonu’da Farklı Arı Ürünlerinden Elde Edilecek Fonksiyonel Gıda Karışımlarının Biyoaktif Niteliklerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Fonksiyonel gıdalar; yapısında doğal olarak vitamin ve mineral bulunduran, tüketimi uygun, sağlık
için yararlı olduğu bilinen gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Türk Gıda Kodeksi ise Fonksiyonel
gıdayı, “besleyici etkilerinin yanında bilimsel ve klinik çalışmalar ile ispat edilen, aynı zamanda bir
veya birden çok etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyan, düzelten ya da hastalık riskini azaltabilen
etkiye sahip olan gıdalar’’ olarak tanımlamaktadır. Fonksiyonel gıdaların insan sağlığı üzerinde ki
olumlu etkisi özellikle bağışıklık sistemi üzerinedir. Fonksiyonel gıda üretiminde temel alınan en
önemli gıda gruplarından biri de arı ürünleridir. Polen, propolis, arı sütü ve bal gibi arı ürünleri
zengin içerikleri sayesinde her biri ayrı fonksiyonelliğe sahiptir. Propolis zengin polifenol içeriğiyle
süper antioksidan olarak nitelendirilirken, polen vitamin, protein, mineral ve karbonhidrat içeriğiyle
insanın bir günlük diyetini karşılayabilecek bileşime sahiptir. Kastamonu özellikle kestane florası ile
kestane orijinli arı ürünlerinin merkezi durumundadır. Arı ürünleri, arının gezdiği kaynaklara, arının
türüne, üretildiği coğrafyaya bağlı olarak farklı tat, renk, koku ve kimyasal içeriğe sahip
olmaktadır. Monofloral nitelikteki bu ürünlerin kestane orijinli olması fonksiyonel niteliklerini daha
da arttırmaktadır. Ancak özellikle Kastamonu yöresinden temin edilen arı ürünlerinin hammadde
olarak kullanımıyla üretilmiş karışımların besinsel ve biyoaktif niteliklerini ortaya çıkartan bir
çalışma henüz yapılmamıştır. Çalışmamızda bal, propolis, arı sütü, polen hammadde olarak
kullanımıyla Yüzey Yanıt Metodu ile formül optimizasyonu yapılacaktır. Optimizasyonda toplam
fenolik madde içeriği, antioksidan aktivite ve duyusal beğeni skorları yanıt olarak kullanılacaktır.
Kestane balı ve çiçek balı olmak üzere iki grup ürün denemesi planlanmıştır Elde edilen optimize
ürünlerin besinsel ve biyoaktif niteliklerinin karakterizasyonu amacıyla Gıda Mühendisliği Bölüm
laboratuvarında ph, titrasyon asitliği, Briks, renk, gibi analizler yapılacak, protein, fenolik madde
kompozisyonu, amino asit kompozisyonu, yağ asiti kompozisyonu, mineral madde kompozisyonu
gibi analizler için MERLAB’dan hizmet alımı yapılacaktır. Ayrıca hem duyusal beğenisi hem de
biyoaktif niteliği yüksek bu arı ürün karışımları 3 aylık raf ömrü süresince duyusal beğeni, renk,
antioksidan aktivite fenolik madde, viskozite gibi temel kalite kriterleri açısından da 15 günde bir
defa örnek alımı ile gözlemlenecektir. Elde edilen sonuçlar hem Kastamonu arıcılık sektörüne
bilgiler sağlayacak hem de bal dışı diğer arı ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesine
vesile olacaktır.
