Research Project:
Ekolojik Faktörlerin Farklı Yağlık Ayçiçeği Bitkisinde Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi

dc.contributor.authorSEFAOĞLU, Fırat
dc.date.accessioned2024-01-28T21:46:46Z
dc.date.available2024-01-28T21:46:46Z
dc.description.abstractÜlkemizde ayçiçeğin’de uygun çeşitlerin ve agronomik uygulamaların yeterince ortaya konulamaması, yıllık ham yağ ithalatı ile yağlı tohum ithalatının her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Verim potansiyeli yüksek çeşitlerin uygun iklim şartlarında ve uygun agronomik uygulamalar ile yetiştirilmeleri birim alandan yüksek verim almanın temelini oluşturmaktadır. Üretime katkıda bulunmak amacıyla yağ bitkileri arasında önemli bir potansiyel olarak görülen ayçiçeği bitkisinin ekim alanı ve veriminin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bundan dolayı ayçiçeği tarımında birim alan verimini artırabilmek için gerekli kültürel uygulamaların (yetiştiricilik teknikleri, bitki koruma önlemleri gibi) yanında en uygun çeşidin belirlenmesi oldukça önemli bir yetiştirme tekniğidir. Dolayısıyla bu tip araştırmaları her bölge ve her çeşit için özelleştirmek gerekmektedir. Bu çalışmada, bazı ayçiçeği çeşitlerinin farklı ekolojik şartlarına karşı göstermiş olduğu uyum dengesini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı çeşitlerin yıllara göre etkileşimini ve kalite parametrelerini değerlendirerek yüksek performanslı çeşit veya çeşitleri belirlemektir.
dc.identifierKÜ-HIZDES/2023-18
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18881
dc.titleEkolojik Faktörlerin Farklı Yağlık Ayçiçeği Bitkisinde Kalite Kriterleri Üzerine Etkisi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorDr. Öğr. Üyesi FIRAT SEFAOĞLU
project.typeKÜ-HIZDES
relation.isPersonOfProjectaff364fe-6f1c-414d-92a6-a3d86a847f50
relation.isPersonOfProject.latestForDiscoveryaff364fe-6f1c-414d-92a6-a3d86a847f50

Files