Research Project: Kestane Kaynaklı Propolislerde Orijin Tespiti
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Arıcılık faaliyetlerinin birincil çıktısı baldır. Son yıllarda propolis, polen, arı ekmeği ve arı sütü gibi bal dışı arı ürün leri
üretimi ve bu ürünlerin fonksiyonel ve besinsel nitelikleri üzerine yapılan çalışmalar sonucu elde edilen olumlu veriler
ışığında, bu ürünlere olan tüketici talebi gittikçe artmaktadır. Bu ikincil arı ürünlerinden özellikle propolisin kullanımı Covid
19 pandemi süreci ile artmıştır. Propolis üzerine yapılan literatür çalışmaları pandemi süreci ile farklı bir boyut kazanarak
propolisin fonksiyonel özelliklerinin tanımlanması ile farklı kullanım olanaklarının araştırılmasına yönelim başlamıştır.
Ülkemizde bal çeşitleri, kalite nitelikleri ve limit değerlerine dair tanımlamaları içeren Bal tebliği yasal bir mevzuat olarak
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2012 yılında çıkartılmış ve 2020 yılında revize ilavelerle yürürlüğe girmiştir. Ancak
bal harici arı ürünleri konusunda yasal mevzuat olarak “Arı Ürünleri Taslak Tebliği” ise henüz Nisan 2021 tarihinde görüşe
açılmıştır. Taslak tebliğ kapsamında protein, fenolik madde kompozisyonu gibi niteliklere dair limit değerler verilmiş
olmasına rağmen, bu süreç içerisinde tüketicinin istifadesine sunulmuş onlarca firmaya ait yüzlerce arı ürünü
bulunmaktadır. Ürünlerin tüketiciye arzında bugüne kadar kalite kriter ve limitlerine dair bir mevzuat söz konusu
olmadığından, mevzuata katkı sağlayacak çalışmalar gereklidir. Propolisin antioksidatif ve antimikrobiyal özellik gibi onu
fonksiyonel yapan nitelikler elde ediliş kaynağına ve işlenme metodlarına bağlı olarak farklılıklar yaratmaktadır. Buda
propolisin standartlaşması önündeki en büyük engellerden biridir. Literatürde farklı kaynaklardan elde edilen propolisler
ile ilgili sığ çalışmalar bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda genel olarak materyalin elde edildiği bölgede yoğun olarak
bulunan bitki türüne göre sınıflandırma yapıldığı görülmüştür. Ancak bu yaklaşım tam olarak orijini ifade etmede yeterli
olmamaktadır. Bu nedenle balda yapılan palinolojik testlerin propolislerde de yapılması gereklidir. Kastamonu İli Türkiye
kestane ormanlarının yaklaşık %25’ine sahip olan bir ildir. Sahil kesimi orman popülasyonu içinde dağınık bir form halinde
olan kestane ormanları kestane balı ve diğer ikincil arı ürünlerinin üretimine kaynak niteliğindedir. Kastamonu kestane
balı coğrafi işaret tesciline sahip bir baldır. Her yıl 50.000 koloniye yakın bir üretim yapılmaktadır. Son yıllarda bölgede
faaliyet gösteren üreticiler bal üretiminin yanında propolis üretimine de ağırlık vermeye başlamışlardır. Ancak propolis ile
yapılan çalışmalarda kestane menşeli propolisler ile ilgili bilimsel çalışma yok denecek kadar azdır. Yüksek apiterapik
özelliğe sahip olan kestane balının benzer özelliklerinin korelatif olarak kestane propolisinde de olabileceği tezi hakimdir.
2022 üretim sezonunda 12 farklı lokasyondan elde edilen kestane propolisleri proje sayesinde, Kastamonu Üniversitesi
Merkezi Araştırma laboratuarı ile akreditasyon sürecindeki bal analizleri haricinde, “bal dışı diğer arı ürünleri konusundaki
analizlerle” de çalışılmaya başlanacaktır. Aynı zamanda bu proje kapsamında yapılacak analizler Genetik ve Biyoteknoloji
Anabilim dalında propolis ve gıda sektöründe kullanım olanakları üzerine doktora yapmakta olan öğrencimizin tezinde
veri olarak değerlendirilecektir.
