Browsing by Author "Salem, Mohamed Omar Abdalla"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Item Akhardal (sinapis alba) ve keten tohumu (linum usitatissimum) yağlarının gökkuşağı alabalıklarının (oncorhynchus mykiss) büyüme performansı, bağışıklık yanıtı, kan parametreleri, sindirim enzimleri ve antioksidan enzim aktivitelerine etkileri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022-09) Salem, Mohamed Omar AbdallaBu çalışmada akhardal tohumu ile keten tohumu yağlarının gökkuşağı alabalığında yem katkı maddesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla 3 tekerrürlü deney düzeneği kurulmuş ve ortalama ağırlıkları 25,77±0.13 g olan 1470 adet gökkuşağı alabalığı tank başına 35 adet balık olacak şekilde 21 adet tanka rastgele yerleştirilmiştir. Yedi adet grup oluşturulmuş, kontrol grubu katkısız yem ile beslenirken diğer gruplar %0,5; 1 ve 1,5 oranlarında akhardal tohumu yağı (AKH) ve keten tohumu yağı (KT) katkılı yemler ile 63 gün boyunca beslenmişlerdir. Balıkların 21, 42 ve 63. günde doğal bağışıklık yanıtları, bazı sitokin gen ifade düzeyleri, kan değerleri, sindirim enzim aktiviteleri ve antioksidan enzim aktiviteleri belirlenmiş; deneme sonunda ise büyüme performansı parametreleri hesaplanmış ve balıkların histopatolojik muayeneleri gerçekleştirilmiştir. Balıklar yine deneme sonunda ayrı ayrı Yersinia ruckeri ve Aeromonas hydrophila patojenleri ile deneysel enfeksiyona tabi tutulmuşlardır. Elde edilen sonuçlara göre 63 günlük besleme çalışması sonunda tüm deneme gruplarının büyüme performansında iyileşme gözlemlenmiştir (P<0,05). Doğal bağışıklık yanıtlar, sitokin gen ifade düzeyleri, sindirim enzim aktiviteleri ve antioksidan enzim aktiviteleri her iki bitki yağı gruplarında da artış göstermiştir (P<0,05). Ayrıca hem akhardal tohumu ve hem de keten tohumu yağı ilavesi balıkların Y. ruckeri enfeksiyonuna karşı daha dirençli hale gelmesine neden olmuş ve yaşama oranlarını arttırmıştır (P<0,05). Öte yandan A. hydrophila enfeksiyonunda deneme grupları ile kontrol grubunun yaşama oranları arasında fark tespit edilmemiştir (P>0,05). Ayrıca histopatolojik bir etki görülmemiştir. Tüm bu sonuçlar ışığında gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde akhardal tohumu ve keten tohumu yağlarının büyüme teşvik edici, immün uyarıcı ve stres giderici olarak kullanılabileceği söylenebilir. Önerilen doz; akhardal tohumu yağı için %1,5; keten tohumu yağı için ise %1- 1,5’dir. Her iki bitki de 42-63 gün arasında yeme ilave edilerek balıklara verilebilir.Pubmed Antioxidant enzyme activities and immune responses in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) juveniles fed diets supplemented with dandelion (Taraxacum officinalis) and lichen (Usnea barbata) extracts.(2021-08-01T00:00:00Z) Salem, Mohamed Omar Abdalla; Salem, Tarek A; Yürüten Özdemir, Keriman; Sönmez, Adem Yavuz; Bilen, Soner; Güney, KerimIn the present study, antioxidant activity, immune responses, and growth performance of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) juveniles fed with diets supplemented with dandelion (Taraxacum officinalis) and lichen (Usnea barbata) extracts were assessed. Four different concentrations of aqueous methanolic extract of the plants (0% (control), 0.1%, 0.5%, and 1% (D, dandelion; L, lichen) were added to the diets, and fish were fed for 75 days. On the 15, 45, and 75 day of the study, liver antioxidant enzyme activities were determined, and immune responses were determined every 15 day. The results showed that SOD activity increased in the fish group of 0.1% D on the 15 and 45 day compared to control; however, it was lower in all the lichen extract-treated groups than in control at almost all sampling times, except on the 15 day in the 0.1% L group. CAT activity showed an increased value (P < 0.05) in 0.5% L and 1% L treated fish groups on the 15 day, in fish of 1% D and 1% L groups on 45 and on 75 day in 0.1% D group. GPX activity increased on the 15 day of the study in fish of 0.1% D group, on the 45 day in 1% D and 1% L groups and on the 75 day in fish of 0.5% D, 0.1% D, and 0.5% L groups (P < 0.05). G6PDH enhanced in all treatment groups compared to control on the 15 day, except in 0.1% L and 0.5% L groups. An elevated G6PDH activity was also observed on the 75 day of the study in 0.5% D, 1% D, and 0.5% L fish groups. An increase on lipid peroxidation (LP) was observed in all L groups on the 45 day of the study. Lysozyme activity was determined to be the highest in 0.5% and 1% L on the 45 day, in 0.1% L on the 60 day and in the 0.5% L fish group on the 75 day compared to control (P < 0.05). Myeloperoxidase was found to be the highest at the end of the study in 1% L fish group compared to the control (P < 0.05). In conclusion, we suggest the use of dandelion to combat oxidative stress and to lower FCR and the use of lichen to modulate the immune response in rainbow trout. The use of such products will be economical for aquaculture and harmless for the environment.Pubmed Effect of lemon balm (Melissa officinalis) extract on growth performance, digestive and antioxidant enzyme activities, and immune responses in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss).(2020-02-01T00:00:00Z) Bilen, Soner; Altief, Tarek Abdalsalam Salem; Özdemir, Keriman Yürüten; Salem, Mohamed Omar Abdalla; Terzi, Ertugrul; Güney, KerimThis study was conducted to determine the effects of dietary supplementation of lemon balm (Melissa officinalis) aqueous methanolic extract on growth performance, blood parameters, digestive and antioxidant enzyme activities, and non-specific immune responses in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish with an average weight of 23.03 ± 0.07 g were fed a diet supplemented with an aqueous methanolic extract of lemon balm at a dose of 0 (control), 0.1 (LB0.1), 0.5 (LB0.5), and 1 g kg (LB1) for 75 days. The final weight, weight gain, and specific growth rate were observed to be significantly increased in LB0.5 and LB1 groups compared with that of the control. No differences were observed in feed conversion ratio values. WBC increased at the 45th day of the study in LB0.1 group. No differences were determined in RBC (P > 0.05). At the end of the study, lipase increased significantly in all experimental groups compared with the control. Pepsin was also elevated in LB0.5 and LB1 groups compared with the control. Increased trypsin was determined in LB1 group (P < 0.05). SOD activity increased at the end of the study in LB1 group (P < 0.05). CAT values had no differences compared with control. GR activity increased in all experimental groups compared with control. GPx improved in LB0.5 and LB1 groups significantly (P < 0.05). Lipid peroxidation was decreased in LB1 group compared with that of control, but this decrease was not significant (P < 0.05). Oxidative radical production and lysozyme activity significantly increased in LB1 group (P < 0.05). The highest MPO was determined in control group (P < 0.05). Current results suggest that lemon balm extract stimulates growth promoting antioxidant and immune responses in rainbow trout.Pubmed Effects of white mustard (Sinapis alba) oil on growth performance, immune response, blood parameters, digestive and antioxidant enzyme activities in rainbow trout (Oncorhynchusmykiss).(2022-12-01T00:00:00Z) Salem, Mohamed Omar Abdalla; Taştan, Yiğit; Bilen, Soner; Terzi, Ertugrul; Sönmez, Adem YavuzA study was conducted to evaluate the effects of dietary supplementation of white mustard (Sinapis alba) oil (WMO) on growth performance, immune responses, digestive and antioxidant enzyme activities in juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). For this purpose, fish (initial weight: 25.77 ± 0.13 g) were divided into four experimental groups in triplicate and fed ad libitum twice a day with diets containing WMO at 0 (control), 0.5, 1, and 1.5% of diet for 9 weeks. Three fish from each tank (n:9 per treatment) were sampled on 21st, 42nd, and 63rd days for further analyses. At the end of the feeding period, fish were challenged with Aeromonas hydrophila and Yersinia ruckeri in two separate experimental setups. Results showed that final weight, weight gain, and specific growth rate were significantly increased in all experimental groups compared to the control. Feed conversion ratio was similar among treatments. Respiratory burst and potential killing activity decreased in all experimental groups compared to the control (P < 0.05). Lysozyme and myeloperoxidase activities were elevated in all experimental groups at the end of the experiment compared to the control (P < 0.05). Cytokine gene expressions in the head kidney and intestine were elevated in all experimental groups compared to that of the control in general (P < 0.05). Hematological responses of the experimental fish groups were similar to that of the control (P > 0.05). Pepsin and trypsin levels decreased in all experimental groups (P < 0.05). In terms of antioxidant enzyme activities, significant improvement in liver superoxide dismutase, catalase, and glutathione s-transferase activities in all treatment groups were determined (P < 0.05). In addition, a significant decline in liver lipid peroxidation levels was recorded in all treated groups at all sampling times compared to the control (P < 0.05). At the end of this feeding trial, no significant differences (P > 0.05) were observed in survival against A. hydrophila among experimental groups compared to the control (P > 0.05). However, increased survival against Y. ruckeri was determined in experimental fish groups (P < 0.05). This study suggests that white mustard oil had a favorable effect on the overall health and growth of rainbow trout.Item Karahindiba (Taraxacum officinalis) ve sakal yosunu (Usnea barbata) içeren yemlerle beslenen gökkuşağı alabalığı yavrularında (Oncorhynchus mykiss) antioksidan enzim aktivitelerinin belirlenmesi(Kastamonu Üniversitesi, 2017) Salem, Mohamed Omar AbdallaBu çalışmada, karahindiba (Taraxacum officinalis) ve sakal yosununun (Usnea barbata) gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) antioksidan etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla, bitkilerin dört farklı dozdaki (0 % (Kontrol), % 0,1, %0,5 ve % 1)) sulu methanolik özütü yemlere eklenmiştir. Balıklar bu yemlerle 75 gün boyunca beslenmişlerdir. Çalışmanın her 15, 45 ve 75. günlerinde, tüm deneme gruplarından doku örnekleri (karaciğer ve beyaz kas) alınmıştır. Tüm bu örneklerden, antioksidan aktiviteyi belirlemek için, SOD, CAT, GPX, G6PDH ve lipid peroksidayonu belirlenmiştir. Ayrıca çalışma sonunda büyüme performansları da belirlenmiştir. Çalışmada, SOD aktivitesi çalışmanın 15 ve 45. günlerinde % 0,1 K grubunda kontrol grubuna göre artış göstermiştir. Bununla birlikte, tüm liken gruplarında, 15. gün % 0,1 U grubu hariç, SOD aktivitesi düşüş göstermiştir. CAT, 75. gün % 0,1 K grubu hariç tüm gruplarda kontrol grubuna göre bir farklılık oluşturmamıştır (P>0,05). GPX aktivitesi çalışmanın 15. gününde kontrol grubuna göre farklık göstermemiştir. Bununla birlikte % 1 K ve % 1 U grubunda artış gözlenirken, % 0,1 U ve % 0,5 U gruplarında azalma gözlenmiştir (P<0,05). G6PDH çalışmanın 15. gününde tüm karahindiba ve sakal yosunu gruplarında artış göstermiştir. Diğer tüm örnekleme zamanlarında, 75. gün % 0,5 K grubu hariç, G6PDH kayda değer oranda azalma göstermiştir. Lipid peroksidasyonu tüm karahindiba gruplarında kontrol grubuna göre azalmıştır. Bununla birlikte tüm sakal yosunu gruplarında azalma gözlenmiştir. Büyüme perfromansı açısından gruplar arasında bir farklılık tespit edilememiştir. Çalışma sonuçlarına göre, sakal yosunu antioksidan aktivite göstermezken, karahindiba antioksidatif karakter göstermiştir.