Browsing by Author "AMHAMED, Iman Daw"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item YEMDE SİRKEN UNU KULLANIMININ (Chenopodium album) ALABALIKLARIN (Oncorhynchus mykiss) BÜYÜME PERFORMANSI, VÜCUT KOMPOZİSYONU VE SİNDİRİM ENZİMLERİNE ETKİLERİ(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) AMHAMED, Iman DawBu çalışmada yem katkı maddesi olarak Chenopodium album unu ile farklı dozlarda (% 0, % 2,5, % 5) üç ay boyunca beslenen gökkuşağı alabalığı yavrularının büyüme, vücut kompozisyonu, sindirim enzimlerine ek olarak antioksidan, bağışıklık ve hematolojik parametreleri tespit edilmiştir. Başlangıç ağırlığı 24,48±0,05 g olan balıklar üç grup oluşturacak şekilde dokuz tanka bölünerek her tanka 40 balık olacak şekilde stoklanmıştır ve deneme üç tekerrür olarak başlatılmıştır. Çalışma süresince her ayın sonunda solunum patlaması (NBT), lizozim ve myeloperoksidaz aktivitesive ek olarak antioksidan enzim aktiviteleri (Katalaz, CAT; superoksit dismutaz, SOD; glutatyon peroksidaz, GPx ve glukoz-6-fosfat dehidrogenaz, (G6PDH) ve lipit peroksidasyonu seviyeleri (malondialdehit, MDA) belirlendi. Üç aylık besleme denemesi sonrasında büyüme parametrelerinde final ağırlığı, ağırlık kazanımı (WG), spesifik büyüme oranı (SGR), yem değerlendirme oranı (FCR) ve sindirim enzimlerinden pepsin, tripsin, amilaz ve lipaz ve ayrıca, hematolojik parametrelerden, kırmızı kan hücresi (RBC) sayısı, hemoglobin içeriği (Hb), hematokrit seviyesi (Hct) ve kırmız kan hücre indeksini içeren ortalama hücre hacmi (MCV), ortalama hücre hemoglobini (MCH) ve ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre final ağırlığı, WG, SGR ve yaşama oranı % 5 C. album içeren yemlerle beslenen gruplarda kontrol grubuna kıyasla azalmış (P<0,05) ve FCR değerleri de artmıştır. Pepsin, tripsin ve amilaz değerleri kontrol grubuna kıyasla kayuda değer oranda artış göstermiştir, bunlardan farklı olarak lipaz tüm deneme gruplarında farklılık oluşturmamıştır. Çalışma sonunda G6PDH ve SOD aktiviteleri tüm deneme gruplarında 30 ve 60. günlerde kayda değer oranda azalmıştır (P<0,05). CAT ve MDA seviyelerinde de benzer şekilde 30, 60 ve 90. günlerde düşüş gözlenmiştir. Ayrıca %2,5 oranınında C album ile beslenen grupların 30. Gününde % 5 C. album içeren yemlerle beslenen grupların 60. günlerinde CAT ve MDA değerleri düşmüştür. NBT değeri hiç bir deneme grubunda değişiklik göstermezken, myeloperoksiz seviyeleri % 5 C. album grubunda azalma göstermiştir. Serum lizozoim aktivitesi çalışma periyodu boyunca tüm gruplarda artış göstermiştir (P˂0,05). % 2,5 ve % 5 C. album ile beslenen gruplarda Hb, Hct, MCH ve MCHC değerleri önemli derecede azalmıştır. Sonuç olarak yeme C. album eklenmesi sindirim enzimleri üzerinde olumlu, büyüme perfromansı, antioksidan, bağışıklık ve he matolojik parametreler üzerind