Karadere (Kastamonu) Orman İşletme Müdürlüğü Doğal Gençleştirme Alanlarında “Sıfır Alan Yöntemi” İle Başarı Kontrolü

Article

Türkiye ormancılığında doğal gençleştirme alanlarındaki başarı 291 sayılı tamime göre (Klasik yöntem) belirlenmektedir. Ancak, klasik yöntem sadece alanda mevcut gençliğin miktarını baz almakta, gençliğin alana dağılış şeklini göz ardı etmektedir. Çalışmada; Karadere Orman İşletme Müdürlüğü’nde klasik yönteme göre oldukça yüksek başarı derecesine sahip doğal gençleştirme alanlarının “Sıfır Alan Yöntemine” göre heterojen dağılış gösterdiği saptanmıştır. Bu sonuçtan, klasik yönteme göre gençlik başarısı hakkında daha güvenilir sonuç veren sıfır alan yönteminin doğal gençleştirme alanlarında kullanımı tartışılmalıdır. Ayrıca, karışık meşcere kuruluşlarında tek türü dikkate alan gençleştirme yöntemi seçimi ve kullanımının önemle irdelenmesi gerekmektedir. In Turkish Forestry, the success in the natural regeneration practice is determined as to the rules of 291 notification (Classic method). But, in the classic method, the amount of the regeneration is taking into consideration by ignoring the distribution of regeration. In this study, it was determined that the regeneration areas, which have high success rate as to classic method, showed heterogen distribution as to zero-area method. In this result, the using of zero-area method that more sufficient than classic method should be discussed for natural regeneration areas. Also, the regeneration methods used in the mixed forest by taking into consideration of one species should be evaluated.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi;8(2)

Doğal gençleştirme, Kastamonu, Sıfır-alan yöntemi, Natural regeneration, Kastamonu, Zero-area method