Research Project: Elma, Elma Sirkesi, Elma Suyu Ve Konsantrelerinde Patulin Düzeylerinin İncelenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Projenin amacı soğuk depolarda muhafaza edilen elmalarda ve piyasadaki elma suyu, elma suyu konsantreleri ve elma
sirkelerinde toksik patulin kontaminasyonu düzeyini belirlemektir. Üretimde çürük elmaların kullanılması veya elmaların iyi
yıkanmaması ve patulinin yüksek sıcaklıkta ısıl işlemlere dayanıklı olması da bu ürünlerde yüksek patulin miktarlarının
bulunmasını mümkün kılmaktadır. Sözü edilen bu maddeninde karsinojeniteyide içeren son derece tehlikeli sağlık etkileri
vardır. Bu gıda maddelerinde üretim ve depolama süreçlerinden kaynaklanabilecek toksik Patulin içeriklerinin incelenmesi,
tespit edilen miktarların yasal limitleri aşıp aşmadığının belirlenmesi ve böylece sağlık açısından oluşabilecek riskleri ortaya
çıkarmak hedefimizdir. Ayrıca bu çalışmanın sonuçları kullanılarak üreticilerde farkındalık oluşturulması da
sağlanabilecektir. Böylece bu toksik maddenin oluşumunu minimize edecek uygulamalara dikkat çekerek sağlığa zararlı
olmayan ürünlerin üretilebilmesi için çalışmalar yapılabilecektir.
