Research Project: Kızılcasu Deresi (Şenpazar-Kastamonu) Su Kalitesinin, Su Kirliliğinin Ve Canlılar Üzerindeki Sitotoksik Etkilerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Şehriban Çayı Kastamonu’ya bağlı Şenpazar ilçesinde bulunmaktadır. Şehriba n Çayı Kastamonu İl Merkezine 78 km,
Şenpazar’a 12 km ve Cide’ye 9 km mesafede bulunmaktadır. 41 derece 52dakika 41 saniye Kuzey ile 33 derece 6 dakika 57
saniye Doğu koordinatlarında yer alan Çay, Şenpazar ilçesi Dere Köyünden başlamaktadır. Musa Köy, Kum Köyü, Mercekli
Köyü ve Düz Köyden geçerek Kastamonu İli Cide İlçesi sınırından denize dökülmektedir. Yamaçları zaman zaman bir metreye
kadar birbirine yaklaşmakta olan Şehriban (Aydos) Kanyonu içerisinden geçmektedir. Kanyon içerisinde uzun bir hat boyunca
devam eden çayın döküldüğü yerde güç yetirilmeyecek şiddette bir akım oluşmaktadır. Burada bulunan çay Küre Dağlarını
ikinci kez bölmektedir. Kanyonda Karadeniz ikliminin hâkim olmasıyla yaz yağışları kanyonun dolayısı ile Şehriban Çayı’nın her
mevsim debisi yüksek bir sutaşıma potansiyeline sahip olmasını sağlamaktadır. Şehriban Çayı’ Bölgenin sahip olduğu önemli
bir turizm potansiyelidir. Aynı zamanda içerisinden geçtiği köylerde tarım arazileri için önemli bir sulama kaynağıdır. Proje
kapsamında bu potansiyelin orta ve uzun vadede uygulanacak yatırım, proje ve faaliyetler ile sahip olduğu potansiyel açığa
çıkarılarak çekim merkezi haline getirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, su kalitesi tespit edilerek yetiştiricilik ve tarımsal kullanım
için canlılar üzerine olan etkisi tespit edilmeye çalışılacaktır. Su kaynakları çevrelerindeki diğer ekosistemler üzerinde etkileşimi
yüksek derecede bulunan oldukça karmaşık ekosistemlerdir. Özelikle akarsuların su rejimi ve kalitesi üzerindeki değişimler
etkileşimde bulunduğu diğer ekosistemlere direkt veya dolaylı olarak etkide bulunabilmekte ve bu ekosistemler üzerinde belirgin
değişikliklere yol açabilmektedir. Proje çalışmasında bölge, doğa turizmi ve doğal kaynak değerleri bakımından önemli
olduğundan çalışma alanı olarak seçilmiştir. Doğal ve kültürel kaynakları, mevcut alan kullanımları ile Çayın su ürünleri
yetiştiriciliği potansiyelini ve güvenli tarımsal sulama için kullanılabilirliğini ortaya koyabilmek amacıyla alanda yıl boyunca;
mevsimsel olarak, gerek duyulan zamanlarda aylık olarak su kalitesi parametrelerini inceleme ve gözlemler yapılacak, alanın
kullanım potansiyelinin belirlenmesinde elde edilen verilerinden faydalanılacaktır.
