Research Project: Farklı Balık Türlerinden Elde Edilen Mukusun Antiinflamatuvar Etkisinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Mukus balık yüzeyini kapsayan ve balıklar için koruyucu etkisinin yanında solunum, iyonik ve ozmotik düzenleme,
üreme, boşaltım, hastalık direnci, iletişim ve beslenme gibi bir çok olayda rol alan kompleks bir bileşiktir. Mukus tabakası balık
türlerinde farklılık göstermekle birlikte tüm balıklara bulunur. Mukusun etkinliği ile ilgili yapılan çalışmalarda antimikrobiyel, yara
iyileşmesini ile uterus involüsyonunu hızlandırıcı ve antinosiseptif etkilerinin olduğu belirtilmiştir. Yapılan kaynak taramasında
alabalıkların antiinflamatuvar etkinlikleri hakkında kısıtlı bilgi olmasına rağmen levrek ve çipura hakkında yeterli bilgi
bulunamamıştır. Bu araştırmanın amacı ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan alabalık, levrek ve çipura türlerinden elde edilen
mukusun antiinflamatuvar etkinliğini ratlarda karragen ile indüklenen akut pençe modelinde belirlemektir. Balık mukusları
laboratuvar koşullarında hipotermik stres oluşturularak alınacaktır. Çalışmada toplam 42 adet rat kullanılacaktır. Balık
mukuslarının antiinflamatuvar etkisini kıyaslamak için diklofenak kullanılacaktır. Ratlara alabalık, çipura ve levrek örneklerinden
alınan mukus örnekleri verildikten sonra %1’lik 0.1 mL karragen uygulanacaktır. Karragen uygulaması öncesi ve sonrası her
saat başı mikrometre ile ödem oluşumu ölçülecek ve 4. saatte ratlar anasteziye alındıktan sonra servikal dislokasyon
yöntemiyle ötenazi edilerek pençe dokuları alınacaktır. Alınan pençe örneklerinden proinflamatuar sitokinler (TNF-α, IL-1β, IL-
6), antiinflamatuar sitonkinler (IL-10), oksidatif stres belirteçleri (MDA), antioksidan belirteçler (SOD, CAT) ve siklooksijenaz
enzim düzeyleri real time PCR teknikleri kullanılarak belirlenecek ve sonuçlar uygun istatistiksel analiz ile değerlendirilecektir.
