Research Project: Yer Fıstığı (Arachis Hypogaea) Kabuğundan Üretilen Aktif Karbonun Karakterizasyonu Ve Hidrojen Depolama Kapasitesinin Ölçülmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Tarımsal kalıntılar dünya çapında büyük miktarlarda üretilmekte olup, bu atıkların nasıl değerlendirileceğine ait farklı çalışmalar
sunulurken, çoğu çalışma tarımsal kalıntılardan aktif karbonların üretimi için bazı karbonizasyon ve aktivasyon koşulları
sunmaktadır. Bu çalışmalarda doğadan yada ürünlerin proses sonuçlarından yüksek miktarlarda elde edilen atıkların doğrudan
çöpe atılması yerine, bunlardan elde edilecek aktif karbonlar ile hidrojen depolayabilme kapasitelerinin araştırılması önem arz
etmektedir. Çalışmada yer fıstığının çeşitli proses sonucunda oldukça yüksek oranda kabuğunun çıkması ve bunun ekonomiye
katılmadan direk olarak çöpe atılması nedeniyle tercih sebebi olmuştur. Deneysel süreçte KOH ve LiOH ile kimyasal
aktivasyonla aktif karbon örnekleri üretilecek olup en yüksek yüzey alanı elde etmek için değişik sıcaklık aralıklarında
çalışılacaktır (400-900 0C). Elde edilen aktif karbonların karakteristik özellikleri incelenecek olup bunlar sırasıyla; i) SEM,
ölçümlerinden aktif karbon örneklerinin gözenekli yapıda oldukları, ii) BET ölçümlerinden aktif karbonların yüzey alanlarının
arttığı, iii) FTIR-ATR ölçümlerinden üretilen aktif karbonların karbon atomlarından meydana gelen bir yapıya dönüştükleri ve iv)
DTA/TG ölçümlerinden ise sentezlenen aktif karbonların rezidü miktarlarının tayini belirlenecektir. Ayrıca, aktif karbon
örneklerinin hidrojen depolama kapasiteleri 77 ve 298 K’de Hiden marka IMI PSI cihazı kullanılarak ölçülerek en yüksek %w/t
değeri elde edilecektir. Sonuçlardan kriyojenik sıcaklıklarda aktif karbonların hidrojen depolama kapasitelerinin daha yüksek
olduğu, artan aktivasyon ajanı konsantrasyonu ile üretilen aktif karbonların daha yüksek hidrojen depolama kapasitesine sahip
olduğu belirlenmeye çalışılacaktır.
