Research Project: Farklı Organik Ve Kimyasal Gübrelerin Sera Koşullarında Sarımsak Verimi İle Gübre-Hastalık-Zararlı İlişkisi Üzerine Olan Etkileri
dc.contributor | Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz SÖNMEZ Yrd. Doç. Dr. Nur BELKAYALI, Öğr. Gör. Gözde ŞAHİN Öğr. Gör. Gökhan ÖZDEN, Öğr. Gör. Cihan CILBIRCIOĞLU | |
dc.contributor.author | AYDINLI, Bahattin | |
dc.date.accessioned | 2024-01-28T21:44:23Z | |
dc.date.available | 2024-01-28T21:44:23Z | |
dc.description.abstract | Proje Özeti Bitkilerin gelişebilmeleri için gereksinim duydukları besin maddelerinin yetiştirme ortamında uygun oranlarda ve yeteri miktarda bulunmaları istenmektedir. Son yıllarda hızla artan çevre kirliliği, canlı sağlığının ve doğal dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Çevre kirliliğine ek olarak tarımsal alanlarda teknolojinin, kimyevi gübrelerin ve zirai ilaçların kullanılması toprak kirliliğine ve yer altı sularının kirlenmesine neden olmuştur. Bu süreç sonucunda tarımsal alanlarda meydana gelen kirlilik doğal kaynaklı girdilerin kullanılması ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin artması gerçeğini ortaya koymuştur. Kastamonu, ülkemizde üretilen sarımsak üretiminin yaklaşık %20’ni ve bu pay içerisinde Taşköprü sarımsak üretiminin %90’ını karşılamaktadır. Taşköprü ilçesinde tarım yapılan toplam alan 39.095 ha, sarımsak üretimi yapılan 20.000 da’lık alanda sarımsak üretimi yapılmaktadır. Uzun yıllardan beri kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımından dolayı ortaya çıkan hastalık ve zararlılar sarımsak ürününde yaklaşık %30 verim kaybına neden olmuştur. Kimyasal gübrelerle aynı içeriğe sahip organik gübrelerler kullanılarak ürün üzerinde meydana gelebilecek verim kaybının azaltılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada kimyasal gübreler (AN, TSP ve KNO3) ve organik gübreler (organik azot gübresi, organik fosfor gübresi ve organik potasyum gübresi) kullanılarak sera koşullarında tekli ve kendi gruplarındaki gübreler ile ikili şekilde 3 farklı dozaj, 2 ve 3 tekerrürlü ve 2 kontrol denemesiyle projeye uygun alandan alınacak toprak örnekleriyle toplam 110 adet saksıda sarımsak yetiştirilecektir. Analiz sonuçlarına bağlı olarak sarımsak bitkisinde gübre-verim ilişkisi istatiksel olarak değerlendirilip maksimum üründe uygulanan organik gübre veya gübre grupları sera koşullarından arazi koşullarına uygulanacaktır. Anahtar Kelimeler: Organik gübreler, Kimyasal Gübreler, Sarımsak (Allium Sativum L.), Sarımsak Hastalık ve Zararlıları, Taşköprü | |
dc.identifier | KÜBAP-01/2013-49 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12597/18287 | |
dc.title | Farklı Organik Ve Kimyasal Gübrelerin Sera Koşullarında Sarımsak Verimi İle Gübre-Hastalık-Zararlı İlişkisi Üzerine Olan Etkileri | |
dspace.entity.type | Project | |
project.investigator | Prof. Dr. Bahattin AYDINLI | |
project.type | Alt Yapı Projeleri | |
relation.isPersonOfProject | 7de32849-dfe0-41d6-b1db-6196f1ca0dd7 | |
relation.isPersonOfProject.latestForDiscovery | 7de32849-dfe0-41d6-b1db-6196f1ca0dd7 |