Research Project:
Kastamonu Piyasasında Satışa Sunulan Pastırmaların Fiziksel, Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi

Placeholder

Organizational Units

Program

KU Authors

KU-Authors

Co-Authors

Advisor

Date

Language

Type

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Pastırma parça halde işlenen kuru kür edilmiş bir et ürünüdür. Bu ürünün üretiminde kürleme aşamasında tuz ile birlikte nitrit ve/veya nitrat kullanılabilmektedir. Pastırma üretimi ülkemizde hala daha usta-çırak ilişkisi ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle piyasadaki ürünlerin kalite özellikleri birbirinden oldukça farklı olabilmektedir. Özellikle üretimin hijyenik koşullarda yapılmaması mikrobiyal yükün çok yüksek seviyelerde olmasına neden olmaktadır. Diğer taraftan kalıntı nitrit miktarı da pastırmalar arasında büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Ürünlerde bulunan kalıntı nitrit, yine pastırmada bulunan aminlerle reaksiyona girerek karsinojenik nitrozaminlerin oluşumuna katılabilmektedir. Son zamanlarda tüketicilerin sağlıklı ürünlere olan ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Bu hususta ürünlerin tuz miktarı önemli bir parametredir. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerde günlük sodyum alımının 2 gramın (5 g tuz) altında olması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle pastırmanın tuz miktarının belirlenmesi oldukça önemlidir. Piyasada satışa sunulan pastırmalar üzerinde yapılan çalışmalar mevcuttur. Ancak Kastamonu pastırması özellikle üretiminde Kastamonu’ya özgü Taşköprü sarımsağının kullanılması başta olmak üzere birçok yönüyle diğer pastırmalardan ayrılmaktadır. Kastamonu pastırmasının mikrobiyolojik özelliklerinin ve kalıntı nitrit miktarının belirlendiği bir çalışmaya literatürde rastlanılmamıştır. Araştırmada Kastamonu piyasasında pastırma üretimi ve satışı yapan 8 farklı işletmeden 3 farklı zamanda pastırmalar temin edilecektir. Pastırma örneklerinde mikrobiyojik özellikler, kalıntı nitrit, tuz, serbest yağ asidi miktarı ve tiyobarbitürik asit reaktif maddeler (TBARS) belirlenecektir. Ayrıca örnekler nem ve pH yönünden de test edilecektir. Böylece Kastamonu pastırmasının kalitatif özellikleri bilimsel verilerle ortaya konulacaktır. Bu proje ile pastırmanın özellikleri belirlenecek ve Kastamonu’nun karakteristik bir ürünü olan pastırmanın kalitesi iyileştirilecektir. Bu durum hem şehir hem de ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır.

Description

Source:

Publisher:

Keywords:

Keywords

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

1

Views

0

Downloads


Sustainable Development Goals