Research Project:
Yumuşak Beyaz Peynirlerde Raf Ömrü Tahmin Modellerinin Ve Kullanıcı Dostu Bir Yazılımın Geliştirilmesi

dc.contributor.authorAltuner, Ergin Murat
dc.date.accessioned2024-01-28T21:44:47Z
dc.date.available2024-01-28T21:44:47Z
dc.description.abstractYumuşak beyaz peynir uzun yıllardır insanoğlunun protein ihtiyaçlarının karşılanmasında ve günlük besin diyetlerinde önemli bir yere sahip olmuştur. Starter kültürün kullanımı ve kullanılan suşlar, tuz içeriği koruyucuların varlığı ve paketleme çeşitleri diğer gıdalarda olduğu gibi yumuşak beyaz peynirlerin raf ömrü üzerinde de etkin bir rol oynar. Yumuşak beyaz peynirlerde ve diğer peynir çeşitlerinde birçok çalışma yapılmasına karşın raf ömrü modellerine ilişkin bir çalışmanın olmayışı göze çarpmaktadır. Bu bağlamda önerilen proje ile yumuşak beyaz peynirlerde raf ömrü tahmin modelinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Önerilen projenin 24 ay içinde bitirilmesi planlanmakta olup, projede; temin edilen peynir örnekleri vakum ile paketlenerek farklı sıcaklıklarda depolanacak ve depolama sıcaklık ve süresinden yola çıkılarak beyaz peynir örnekleri için raf ömrü tahmin modeli geliştirilecektir. Ayrıca geliştirilen model algoritmasının ifade edilmesi amacı ile yumuşak beyaz peynirlerde geliştirilecek olan modelin görselleştirilmesi için kullanıcı dostu bir yazılım çıktısı elde edilecektir. Bu bağlamda sıcaklık faktörüne bağlı olarak depolanan yumuşak beyaz peynirlerin raf ömrü tahmini derin matematiksel bilgiye ihtiyaç duyulmadan yazılım sayesinde yapılmış olacaktır.
dc.identifierKÜ-BAP01/2016-8
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18389
dc.titleYumuşak Beyaz Peynirlerde Raf Ömrü Tahmin Modellerinin Ve Kullanıcı Dostu Bir Yazılımın Geliştirilmesi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorProf. Dr. Ergin Murat ALTUNER
project.typeKapsamlı
relation.isPersonOfProjectf9fe3d6a-840f-4599-a78b-b2a8bd999ff7
relation.isPersonOfProject.latestForDiscoveryf9fe3d6a-840f-4599-a78b-b2a8bd999ff7

Files