Research Project: BAZI MONO VE POLİFLORAL BALLARIN
FENOLİK MADDE KOMPOZİSYONU VE BİYOAKTİVİTELERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
| dc.contributor | Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı | |
| dc.date.accessioned | 2025-06-15T21:53:43Z | |
| dc.description | Fen Bilimleri | |
| dc.description.abstract | Arıcılık faaliyetlerinin birincil çıktısı baldır. Son yıllarda propolis, polen, arı ekmeği ve arı sütü gibi bal dışı arı ürünleri üretimi ve bu ürünlerin fonksiyonel ve besinsel nitelikleri üzerine yapılan çalışmalar sonucu elde edilen olumlu veriler ışığında, bu ürünlere olan tüketici talebi gittikçe artmaktadır. Özellikle bal tüketiciler tarafından en iyi bilinen ve en çok kullanılan arı ürünüdür. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre ballar elde edildikleri kaynağa göre monofloral ( tek kaynaklı) ve polifloral ( çok kaynaklı ) olmak üzere iki kısma ayırmaktadır. Ülkemizde monofloral ballar denildiğinde kestane, meşe, çam, lavanta, ayçiçeği, pamuk, turunçgil ve karaçalı balı akla gelmektedir. Bunların içinde ise apiterapik özellik açısından meşe, kestane ve karaçalı balı başı çeken ballardır. Apiterapik özellik balın sahip olduğu antioksidan, toplam antimikrobiyal, antiinflamatuvar, antikanserojenik etki gibi etkilerin etki derecesine bağlıdır. Apiterapik ballara bu özellikleri kazandıran ise yapılarında bulunan, fenoloik madde miktarı ve çeşidi, flavanoidler, flavonlar ile uçucu bileşikler ve aromatik bileşiklerden gelmektedir. Bu projede coğrafi işaret tescilli Kastamonu kestane balı ile meşe balı, karaçalı balı, çam ve karabuğday balı gibi monofloral ballar ve koruma altına alınmış olan ve yine coğrafi işaret tescili almış Anzer bölgesinden elde edilen anzer balı ve Bitlis yöresinden elde edilen yüksek yayla çiçek balının toplam fenolik madde içeriği ve fenolik madde bileşikleri ile toplam uçucu madde miktarına bakılarak biyokimyasal özellikleri araştırılacak ve karşılaştırma yapılacaktır. Örneklerin antioksidatif etkileri ölçülerek korelasyon ispatı gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda elektriksel iletkenlik, pH, renk ve rutubet miktarı analizleri ile ürün özellikleri belirlenecektir. Analizler Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma laboratuvarından hizmet alınarak ve aynı zamanda bölüm laboratuvar alt yapısı kullanılarak gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda bu proje kapsamında yapılacak analizler Genetik ve Biyoteknoloji Anabilim dalında propolis ve gıda sektöründe kullanım olanakları üzerine doktora yapmakta olan öğrencimizin tezinde veri olarak değerlendirilecektir. | |
| dc.identifier | KÜ-HIZDES/2023-2/45 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12597/34419 | |
| dc.title | BAZI MONO VE POLİFLORAL BALLARIN FENOLİK MADDE KOMPOZİSYONU VE BİYOAKTİVİTELERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI | |
| dspace.entity.type | Project | |
| project.endDate | 8.09.2024 | |
| project.investigator | Prof. Dr. Naci Tüzemen | |
| project.startDate | 8.03.2024 | |
| project.type | KÜ-HIZDES |
