Research Project:
Farklı Oranlarda Deodolize Distilat İlave Edilmiş Balık Yağının Termal Oksidasyon Uygulamasıyla Yağ Asidi Profilinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi

dc.contributor.authorEROL, Hüseyin Serkan
dc.date.accessioned2024-01-28T21:47:00Z
dc.date.available2024-01-28T21:47:00Z
dc.description.abstractÇalışmanın amacı, deodolize distilatın belli oranlarda balık yağına katkılanarak balık yağını termal oksidasyona karşı koruyucu etkisini belirlemektir. Deodolize distilat literatürde belirtildiği üzere ay çekirdeği yağı üretim sürecinde renk maddelerini ve bununla birlikte antioksidan karakter gösteren bazı molekülleri tutmaktadır. Dolayısıyla proje içerisinde yapılacak saflaştırma işlemi neticesinde elde edilen ürünün antiosidan etkinliği olacaktır. Bu bağlamda balık yağı termal oksidasyonu üzerine koruyucu etki gösterecektir. Balık yağı çoğunlukla balık yemlerinde kullanılmakta ve endüstriyel balık yemi üretiminde yem pişirme sürecinden geçmektedir. Bu noktada uygulanan ısıl işlemin balık yağının kalitesini kısmen düşürdüğü bilinmektedir. Çalışma hem deodolize distilatın atık statüsünü değiştirecek hem de bertarafa giden bir üründen organik koruyucu (antioksidan) madde üretilmesini mümkün kılacaktır. Bu hedefe ulaşmak için iktisadi ay çekirdeği yağı üreten firmadan deodolize distilat temin edilecek, bu atıktan yağlı ürün saflaştırılacak ve bu ürünün uçucu bileşen profili belirlenecektir. Belirlenen profilde tespit edilen moleküller literatürde araştırılacak ve moleküllerin başta antioksidan etkileri olmak üzere farklı etkileri yapılan önceki çalışmalarla karşılaştırılmak suretiyle belirlenecektir. Sonrasında yapılacak olan termal oksidasyon çalışması ile deodolize distilatın balık yağı oksidasyonu üzerindeki etkisi deneysel yöntemlerle tespit edilecektir. Sonuç olarak ürünün literatür destekli öngörülen antioksidan etkisi sağlaması durumunda hem tehlikeli atık statüsündeki ürünün zararlı etkileri ortadan kaldırılacak hem de balık yağı için sentetik olmayan antioksidan bir ürün potansiyeli açığa çıkacaktır. Çalışma bulguları ürün geliştirme ve/veya faydalı model olabilmesi için farklı destek programlarına sunulacak, desteklenmesi durumunda ürünün patenti ve/veya ürün sürecinin faydalı model başvurusu yapılacaktır.
dc.identifierKÜ-HIZDES/2023-42
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18905
dc.titleFarklı Oranlarda Deodolize Distilat İlave Edilmiş Balık Yağının Termal Oksidasyon Uygulamasıyla Yağ Asidi Profilinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorDoç. Dr. HÜSEYİN SERKAN EROL
project.typeKÜ-HIZDES
relation.isPersonOfProject8d4f323d-5707-4791-88d7-2eb4d86d3ab4
relation.isPersonOfProject.latestForDiscovery8d4f323d-5707-4791-88d7-2eb4d86d3ab4

Files