Research Project: Abana-İnebolu-Cide Kıyı Şeridinde Deniz Ürünleri Rotasının Oluşturulması Ve Turizme Kazandırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Yüksek kaliteli yiyecek ve içecek ürünleri, genel turizm ürününü ve turistlerin deneyimini geliştirirken, yerel olarak üretilen
ürünlere yapılan turizm ile ilgili harcamalar da yerel işletmelerin sürdürülebilirliği için ekonomik teşvik sağlar. Çünkü yiyecek,
turistlerin bir destinasyonun konaklama, manzara, tarihi değerler gibi özelliklerinin dışında çekicilik unsuru olarak algıladıkları bir
özelliktir. Dolayısıyla turistik ürünün temel unsurudur. Turistler için sunulan yiyecek-içecek türlerinin turizm destinasyonlarının
ekonomik, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliği için önemli etkileri olduğu, yerel kaynaklı ürünlere odaklanmanın da hem
destinasyonlara hem de misafirlere fayda sağladığı kabul edilmektedir. Bu kapsamda deniz ürünleri de yöresel özellikler
göstermesi sebebiyle önem kazanmaktadır. Çünkü deniz ürünleri ve deniz ürünleri avcılığı ekonomik değeriyle birlikte
toplulukların mutfak kültürleri için önem taşımaktadır. Şehirleşme, harcanabilir gelirin artması, deniz ürünleri tüken orta sınıfın
büyümesi gibi faktörler de deniz ürünlerine yönelik talebi arttırmaktadır. Özellikle balık ve balık ürünleri, gelişmiş ülkelerde
olduğu gibi gelişmekte olan ülkeler için önem kazanmaktadır. Aktif bir şekilde ticari olarak balıkçılığın yapıldığı kıyı turizmi
destinasyonlarında da deniz ürünleri odaklı rotaların geliştirilmesi hem gastro turistler için hem de ekonomik sürdürülebilirliğin
arttırılarak deniz ürünlerinin korunması için oldukça etkilidir.
Bu projede, Kastamonu ilinin deniz kenarındaki ilçelerinden olan Abana, İnebolu ve Cide’de deniz ürünlerine yönelik bir tur
programının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda söz konusu ilçelerin içerisinde yer aldığı, birbirleriyle bağlantılı
olacak şekilde bir rota çizilecektir. Tur programı içerisinde deniz ürünleri servisi yapan işletmeler, denizde balık tutma
aktiviteleri, doğal ve tarihi alanların ziyaret edilmesi gibi faaliyetler yer alacaktır.
