Research Project: Siyah Sarımsak (Allium Sativum L.) Maserat Yağının Adezyon Önleyici Etkinliğinin Araştırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Etkili ve doğal bir terapötik ajan olarak kabul gören sarımsağın (Allium sativum L.); antimikrobiyal, hepatoprotektif,
antioksidan, antiinflammatuvar, fibrinolitik etkileriyle anti-trombosit agregasyon aktivitesi, visköz özelliğiyle sıvı bariyer
oluşturucu etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte sarımsağın yüksek sıcaklık ve nem şartları altında gerçekleştirilen
fermentasyonuyla elde edilen siyah sarımsağın antioksidan özelliklerinin zenginleştiği bilinmektedir, ancak terapötik etkisi
üzerine yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Sarımsağın biyoaktif özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, hem beşeri
hem de veteriner hekimlikte yüksek morbidite ve mortalite ile gözlenebilen ve birçok komplikasyona neden olan ‘‘postoperatif
intraabdominal adezyon’’ oluşumunun önlenmesinde, etkili bir sonuç ortaya çıkarılabileceği düşünülmektedir. Nitekim;
ticari sarımsak yağı kullanılarak yapılan çalışmalarda, adezyon önleyici etkinlikleri belirli oranlarda başarılı bulunmuştur.
Proje kapsamında öncelikle Kastamonu ili Taşköprü İlçesi’nde doğal tarımla yetiştirilen ve Türk Patent Enstitüsü’nden
coğrafi işaret almış üst kalitedeki Taşköprü Sarımsağından, projenin Sanayi ortağı ayağını oluşturan firma tarafından, özel
fermantasyon tekniği ile siyah sarımsak üretilecektir. Üretilen Taşköprü siyah sarımsağından uygun yöntemlerle maserat yağ
elde edilecek ve kromatografi tekniği ile analizleri yapılacaktır.
İntraabdominal kullanım öncesinde filtrasyon yöntemiyle sterilize edilen maserat yağ, in vivo çalışma aşamasında; ratlarda
sekum üzerinde oluşturulan deneysel lezyon üzerine uygulanacaktır. 28 günlük postoperatif takip sürecinde; farklı zaman
noktalarında (3.-7.-14.-21.-28. günlerde) ötenazi uygulandıktan sonra, makroskobik adezyon skorlaması yapılacak ve
histopatolojik muayeneler için doku örnekleri alınacaktır. Ayrıca preoperatif (0. gün) ve postoperatif farklı zaman noktalarında
(3.-21. günlerde) alınan kan örneklerinden, tam kan sayımı ve biyokimyasal analizler de yapılarak terapötik süreçte gelişen
fizyolojik etkiler takip edilecektir. Klinik, laboratuvar ve histopatolojik muayenelerden elde edilen verilerin istatistiksel olarak
değerlendirilmesiyle, anlamlı sonuçlar bakımından analizler yapılacaktır.
Planlanan çalışmada; Kastamonu'nun tarım ekonomisinde önemli bir yeri olan sarımsağın ekonomik potansiyelinin
artırılması da amaçlanmıştır. Bu nedenle, Sanayi-Üniversite İşbirliği kapsamında, Kastamonu ilimiz ve Üniversitemizin
öz kaynaklarının kullanılmasına önem verilerek, bu projede ticari olarak hazır bir ürün tercih edilmemiştir.
Sunulan projeden başarılı sonuçlar alınması durumunda; bu alanda ilk kez üretilip kullanılacak olan siyah sarımsak maserat
yağı ile yüksek düzeyde adezyon önleyici etkinin gösterilmesi gerek beşeri gerekse veteriner hekimliği için kullanıma uygun
standartlarda, yeni bir medikal bir ürünün geliştirilebilmesine imkân sağlayacaktır.
