Research Project: Türkiye'de ticari olarak satılan enerji içeceklerindeki radyoaktif ve
potansiyel toksik element derişimlerinin belirlenmesi ve sağlık
risklerinin değerlendirilmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
nsan yaşamının dengeli ve sağlıklı sürdürülebilmesi için vücut metabolizmasının en az 1,5 litre sıvıya ihtiyaç
duyduğu öngörülmektedir. Bu sıvı, doğrudan suyla karşılanabileceği gibi farklı gıda maddelerinden ve
içeceklerden de alınabilmektedir. Son onlu yıllardaki gıda teknolojisindeki hızlı gelişme, yoğun iş temposu
ve değişen beslenme alışkanlıkları sonucunda, yüksek protein ve vitamin içerikli gıda ve içecek ürünleri
yerine genellikle fonksiyonel ek gıda ve içecekler tercih edilmektedir. İçecek sektörü, teknolojinin ve
pazarlama tekniklerinin gelişmesiyle beraber, üretim ve kalite değerlendirmeleri için farklı karmaşıklık
seviyelerine sahip çok çeşitli alt kategorilerden ve içecek türlerinden oluşan önemli bir sektör hâline
gelmiştir. Özellikle alkolsüz içecek sektörü, içerdiği karbondioksit sayesinde sindirimin düzenlenmesine
yardımcı ve rahatlatıcı etkiye sahip olması sebebiyle önemli ölçüde tercih edilmektedirler.
Enerji içeceklerinin yapımında kullanılan sulardaki radyoaktivite, doğal ve yapay radyonüklitlerden ileri gelmektedir.
İnsanlar, bu içeceklerin sindirilmesi ile vücuda alınan radyum (226Ra), toryum (232Th), radon (222Rn), potasyum (40K) ve
sezyum (137Cs) gibi radyonüklitlerden yayınlanan iyonlaştırıcı radyasyona (alfa-, beta- ve gama-ışınları) iç ışınlama yolu
ile maruz kalırlar. Enerji içecekleri, iç organ kanserleri, damar hastalıkları, cilt belirtileri, böbrek ve karaciğer hasarı, böbrek
bozukluğu, uykusuzluk gibi insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilen arsenik (As), kadmiyum (Cd), cıva (Hg), kurşun
(Pb), nikel (Ni) çinko (Zn), zirkonyum (Zr), kobalt (Co) vb. potansiyel olarak toksik elementleri de içerebilir. Bu nedenle,
bu içeceklerdeki radyonüklitlerin ve potansiyel olarak toksik elementlerin seviyelerinin belirlenmesi ve izlenmesi, bunların
insan sağlığına olası radyolojik ve toksikolojik risklerin tahmin edilmesi açısından son derece önemlidir. Bu proje,
Türkiye’de ticari olarak satılan ve tüketilen enerji içeceklerindeki radyoaktif ve toksik elementlerden kaynaklanabilecek
sağlık risklerinin değerlendirilmesine yönelik olarak yapılan ilk ayrıntılı çalışama niteliğindedir.
Description
Fen Bilimleri
