Research Project: Yem Ham Maddesi Olarak Kullanılan Pamuk Tohumu Küspesinin Haloarkeal Fermantasyon Yoluyla Gosipol Detoksifikasyonu Ve Besin Değerlerinin Geliştirilmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu projede, önemli bir protein kaynağı olarak hayvan yemlemede kullanılan pamuk tohumu küspesinde bulunan
ve toksik polifenolik bir bileşen olan gossipolün halofilik arke fermantasyonu ile detoksifikasyonu ve buna bağlı
olarak yemin protein miktarının artırılması amaçlanmaktadır. Halofilik mikroorganizmalar uyum sağladıkları
ekstrem çevresel koşullar nedeniyle zorlu endüstriyel prosesler için önemli bir potansiyele sahiptir. İçerdiği
yüksek gosipol miktarı sebebiyle hayvansal yemlerde sınırlı kullanımı olan pamuk tohumu küspesinin halofilik
mikroorganizmalar tarafından fermantasyonu gerçekleştirilerek kullanım alanının arttırılabileceği
öngörülmektedir. Pamuk tohumu küspesi bir halofilik arke olan Halorubrum ezzemoulense ile fermente edilerek
fermantasyon öncesi ve sonrası yemlerdeki gossipol miktarı LC-MS/MS cihazı ile tespit edilecektir. Ayrıca
yemlerin yağ, nem, kül, protein, aminoasit ve mineral madde içerikleri de yine fermantasyon öncesi ve sonrasında
analiz edilerek fermentasyona bağlı besin değerleri değişimi de ortaya konacaktır. Ekstrem halofilik
mikroorganizmaların yüksek tuzlu ortamlarda faaliyet gösterebilmeleri farklı mikroorganizmaların
kontaminasyonunu büyük ölçüde engellemektedir. Bu bağlamda elde edilecek başarılı bir gosipol
detoksifikasyonu ile yemlerin otoklavlanma maliyeti ve kontaminasyon riskinin de önüne geçileceği
öngörülmektedir.
