Research Project:
İstiridye – Kültür Mantarı (Pleotus Ostreatus-Agaricus Bisporus) Fermantasyonu Oluşumunda En Uygun Ortam Sıcaklık Ve Nem Koşullarının Sağlanması

dc.contributorArş. Gör. Mertcan KARADENİZ, Arş. Gör. Celal NAZLI, Arş. Gör. Yasin ÖZCAN
dc.date.accessioned2024-01-28T21:45:29Z
dc.date.available2024-01-28T21:45:29Z
dc.description.abstractEskiden olduğu gibi günümüzde de birçok insan gerek rengi, gerekse besin değerinden dolayı doğadaki mantarları devamlı incelemiş, nerede, ne zaman ve ne şekilde ürediğini öğrenmeğe çalışmıştır. Tat ve aroma bakımından zengin olan doğa mantarları karşısında kültür mantarlarının üstünlüğü, her şeyden evvel zehirsiz olmalarındandır. Ayrıca kültür mantarları doğa mantarlarından daha temizdir. İstendiği an, istenen miktarda bulunabilir. Tarım sektörü kapsamına giren diğer ürünlerle kıyaslandığında birim alandan en fazla gelir getiren mantar yetiştiriciliğine ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Mantarın üretim tekniği, diğer bahçe bitkilerinden çok farklıdır. Doğada tabii olarak yetişen mantarlar, birçok sebepten dolayı yerini suni ortamlarda yetiştirilen kültür mantarlarına bırakmıştır. Günümüzde doğadan toplanıp yenen mantar miktarı giderek azalmaktadır. Bu nedenle, mantar üretiminde başarılı olmak için, teorik bilgi tek başına yeterli olmamakta, bu bilgilerin pratik deneyimle desteklenmesi de gerekmektedir. Yapılacak olan bu çalışma ile yenilebilir mantar türlerinden kültüre alınanlar içerisinde, dünyada en fazla üretimi yapılan Pleurotus ostreatus ve Agaricus bisporus üretiminde kullanılan saman vb. tarım artıklarının fermantasyonu için gerekli ortam sıcaklık ve nem koşulları sağlanacaktır.
dc.identifierKÜ-BAP01/2018-9
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18547
dc.titleİstiridye – Kültür Mantarı (Pleotus Ostreatus-Agaricus Bisporus) Fermantasyonu Oluşumunda En Uygun Ortam Sıcaklık Ve Nem Koşullarının Sağlanması
dspace.entity.typeProject
project.investigatorDr. Öğr. Üyesi Ali Kemal ÇAKIR
project.typeKapsamlı

Files