Research Project: Bazı Yerel Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Genotiplerinin İn Vitro Rejenerasyonu Üzerine Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Etkisi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Tüm dünyada ve Ülkemizde gerek ekiliş gerekse üretim bakımından tahıllar başta gelen ürün gurubunu
oluşturmaktadır. Ülkemizde 23,4 milyon hektar alan tarım yapılabilir özellikte olan alanlarımızın, nadas
alanları hariç, % 66,4’ü (15,5 milyon hektar) tarla ziraatına ayrılmıştır. Bu alanın da yaklaşık %71’inde
(11,1 milyon hektar) tahıl ekilmektedir. Toplam tahıl ekim alanları içerisinde % 69’luk pay ile ilk sırada
buğday yer almaktadır (TMO, 2017). Tahıl ürünleri içerisinde ise en büyük pay buğdaya ait olup, gerek
insan beslenmesinde gerekse hayvan beslenmesinde temel bir gıda maddesidir.
Buğdayın klasik ıslahındaki mevcut sorunları aşabilmek için, doku kültürü ve biyoteknolojik
yöntemlerden yaralanmak kaçınılmazdır. Genetik mühendisliği tekniklerinden yararlanılarak gen
aktarmada önemli bir adım olan kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu çalışmalarında başarının büyük
ölçüde genotip ile özelliğine bağlı olduğu bilinmektedir (Şehirali ve Özgen 1988). Bu araştırmanın
amacı, bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde hızlı, güvenilir, tekrarlanabilir ve modern bitki ıslahında
kullanılabilir, bir başka ifadeyle doğrudan gen aktarma yöntemlerinin uygulanabileceği in vitro
rejenerasyon sisteminin geliştirilmesidir. In vitro koşullarında olgunlaşmış embriyo kullanılarak
2
gerçekleştirilecek bu çalışmada, Ülkemizde yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kallus
oluşturma ve rejenerasyon yetenekleri belirlenmeye çalışılacaktır.
