Research Project:
Kastamonu İlindeki Süt Toplama Merkezlerinden Temin Edilen Sütlerin Bazı Fiziksel, Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi

dc.contributorDilek Özdemir
dc.contributor.authorKAHYAOĞLU, Deren TAHMAS
dc.date.accessioned2024-01-28T21:45:27Z
dc.date.available2024-01-28T21:45:27Z
dc.description.abstractSüt; dişi memeli hayvanların yeni doğurdukları yavrularını besleyebilmek üzere süt bezlerinde hayvan türlerine göre farklı sürelerde salgılanan, içinde yavrunun kendi kendisini besleyecek bir duruma gelinceye kadar almak zorunda olduğu tüm besin maddelerini gerekli oranlarda bulunduran porselen beyazı renginde, kendine has tat ve kokusu olan bir sıvıdır. Sütün esas fonksiyonu yeni doğan memeli yavrunun gelişmesini, yaşayabilmesini ve dış etkilere karşı kendini koruyabilmesini garanti altına almaktır. Bu nedenle memeli hayvanların yaşadığı çevre koşullarına göre sütlerinin bileşiminde farklılıklar vardır. Hayvansal kaynaklı gıdalardan biri olan süt; beslenmede büyük bir önem taşımaktadır. Üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar çeşitli işlemlerden geçen süt; satın alma, taşıma, hazırlama, işleme ve depolama aşamalarında fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Mikroorganizma artışının engellenebilmesi için süt sağıldıktan kısa bir süre sonra +4ºC’ye soğutulmalı ve işleninceye kadar da bu sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Bu aşamada süt toplama merkezleri önem arz etmektedir. Ülkemizde bulunan süt hayvancılığı işletmeleri ve süt sanayii arasındaki iletişimsizlik sektörde gıda güvenliği sorununu ortaya çıkarmıştır. Bu sorunun aşılması adına köylerde kooperatifler veya üretici örgütleri “Süt toplama merkezleri” kurarak hem ortaklarının sütlerinin daha kaliteli bir şekilde toplamış hem de sanayiciyle pazarlık gücünü artırmıştır. Ayrıca piyasaya kaliteli süt arzını da sağlamışlardır. Bu sayede kayıt dışı ve kalitesiz toplanan sütlerin de bir şekilde pazara arzı engellenmiş gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atılmıştır. Çeşitli köylerden toplanan sıcak sütler süt toplama merkezlerine getirilip soğutulduktan sonra işletmelere pazarlanmaktadır. Bu çalışmada Kastamonu’daki süt toplama merkezlerine gelen sütlerin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenecektir.
dc.identifierKÜ-BAP03/2017-33
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18533
dc.titleKastamonu İlindeki Süt Toplama Merkezlerinden Temin Edilen Sütlerin Bazı Fiziksel, Kimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorDr. Öğr. Üyesi Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
project.typeLisansüstü Öğrenim Araştırma Projeleri (Yüksek Lisans)
relation.isPersonOfProjectad672600-1dcd-4d8f-a22b-968bf60c31fc
relation.isPersonOfProject.latestForDiscoveryad672600-1dcd-4d8f-a22b-968bf60c31fc

Files