Research Project: Farklı Organik Gübre Karışımlarında Yetiştirilen Taşköprü Sarımsağında Selenyum, Glisinbetain Ve Kitozan Uygulamalarının Verim, Bazı Biyoaktif Bileşenler, Mineral İçerik Ve Depolanma Süresi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Taşköprü sarımsağı, sülfür bileşenleri, flavonlar, vitaminler, mineraller, kartenoitler ve enzimler gibi birçok
bioaktif bileşenleri içermektedir. Sarımsak, yüksek besin değeri nedeniyle dünyanın her yerinde çiğ ve pişmiş
olarak olarak tüketilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sera koşullarında leoardit, humik asit ve bahçe toprağı
karışımlarında yetiştirilmiş Taşköprü sarımsağına yapraktan selenyum, glisin betain ve kitozan uygulamalarının
sarımsak gelişimi, verim ve kalite üzerine etkileri yanı sıra dişlerde bioaktif kimyasal bileşenler, element miktarı ve
epolanma süresi üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla yerli pazardan sarımsak örnekleri alınacak, büyük
boyutlu dişler içersinde 10 lirta leonardit, verikülit ve bahçe toprağı karışımlarını içeren pilastik saksılara ekilecektir.
Saksılar hafta iki kez Arnon-hoagland besin soluyonu ile sulanacak ve fideler 4-5 yapraklı safhaya ulaştığında
yapraktan selenyum, glisinbetain ve kitozan uygulamaları yapılacaktır. Uygulamalar hafta iki kez ve 5-6 hafta
süresince yapılacaktır. Ekim işlemleri tamamlandığında yapraklar tamamen sararıp bükülmeye başladığında
olgunlaşmış sarımsaklar hasat edilecektir. Sarımsaklar serin ve karanlık koşullarda kurutulduktan sonra bit kısmı
başarda ağırlık ölçümeri; bioaktif kimyasalların ölçümü ve element miktarlarının tayininde kullanılacaktır. Örneklerin
bir ksımı serin ve karanlık koşullarda bekletilerek bozulma olmaksızın kalabildiği süre berlirlenecektir. Örneklerde
kimyasal analiz kapsamında polifenol oksidaz aktivitesi, karoten ve lkopen, prolin, glisinbetain, toplam fenolik
bileşikler ve makro ve mikro besin elementleri ölçülecektir
