Research Project: Kastamonu Bölgesinde Üretilen Propolislerin Palinolojik Ve Kimyasal İçerik Yönünden İncelenmesi Ve Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Propolis, bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından çeşitli bitki kaynaklarından toplanarak üretilen reçineli maddenin genel
adıdır. Bal arıları tutkal kaynağı bitkilerden reçineler toplayıp işleyerek propolisi oluşturmaktadırlar. Tutkal kaynağı bitkiler
ise Dünya’nın bölgelerine göre farklılık göstermektedir. Bal arıları (Apis mellifera L.); kestane, kavak türleri, diş budak,
huş, çam, erik, fındık, erik, ıhlamur, söğüt, akasya, karaağaç ve meşe gibi bitkilerin tomurcuk, yaprak ve benzeri kısımlarını
propolis kaynağı olarak kullanmaktadırlar. Arılar tarafından kovanlarının girişinde koruyucu kalkan yapmak, kovandaki
çatlakları doldurmak, çerçevelerin köşelerini kovandaki oluklara yapıştırmak, kış mevsiminde kovan giriş deliğinin
daraltılmak, olumsuz hava koşullarından korunmak gibi amaca yönelik olarak kullanılmaktadır. Propolis, reçineli ve mum
kıvamında olan, keskin ve güzel kokulu, 15°C’nin altında muhafaza edildiğinde sert ve kırılgan bir yapıda; 25-45 °C’de
muhafaza edildiğinde mum gibi elastik yapıda ve yumuşak-yapışkan, 60-70°C’de muhafaza edildiğinde ise sıvı bir hal
almaktadır. Ham propolisin kimyasal bileşimi genel olarak %45-55 reçine, %25-35 balmumu ve yağ asitleri, %10 esansiyel
yağlar, %5 polen ve %5 mineral maddelerden oluşur. Propolis; antimikrobiyal, antienflamatuar, antioksidan, antitümörantikanser,
genotoksik-antigenotoksik, antialerjik gibi biyolojik aktiviteleriyle dikkat çekmektedir. Bu yüzden eski
zamanlardan günümüze kadar propolis farmakolojik özellikleri sebebiyle insanlar tarafından kullanılmaktadır. Propolisin
biyolojik aktivitesi, içerisindeki polifenoller, flavonoidler, flavanoller, flavononlar, aromatik asitler, fenolik asitler, kafeik asit
fenil esterleri, antosiyaninler, lignanlar, triterpenler gibi bileşiklere bağlıdır. Bu nedenle propolis, apiterapide,
biyokozmetikte, sağlıklı beslenme gibi pek çok amaç için kullanılmaktadır.
Önerilen bu proje ile Kastamonu’da üretilen propolislerin antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri ortaya konacak ve
propolislerin orijinleri belirlendikten sonra da kendi aralarındaki biyolojik aktivite farklılıklarının ortaya konacaktır. Proje
süresi 24 ay olarak planlanmaktadır.
