Research Project: Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Ve Sazan Balığı (Cyprinus Carpio) Balıklarının Karaciğelerinin Histopatolojik İncelenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Balık yetiştiriciliği, insan tüketimi ve hayvansal protein üretimi için oldukça üretken ve verimli bir
endüstri haline gelmiştir Suda yaşayan organizmalar, kirletici maddeler (ağır metaller, böcek ilaçları
ve diğer kalıcı organik kirleticiler vs), besinler, hipoksi, bulanıklık, değişen habitat ve hidrolojik
rejimler ile mikroorganizmalar (bakteriler, viruslar ve parazitler) dahil olmak üzere birden fazla stres
kaynakları, tek, kümülatif veya sinerjik süreçlerle etkileyebilir. Bu stres faktörlerin dokular üzerinde
olumsuz akut/veya kronik etkilerini belirlenmesinde birçok biyobelirteçler (moleküler, biyokimyasal
fizyolojik ve histopatolojik vs) kullanılmaktadır. Bu biyobelirteçlerden histopatoloji, çevresel stres
faktörlerinin, dokularada meydana getirdiği lezyonlarını belirlenmesini sağlar. Sunulan çalışma
ile, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve Sazan balığı (Cyprinus carpio) karaciğer dokusu
histopatolojik incelenmesi amaçlanmıştır.
