Libya’lı Şirketlerde Modern Yönetim Muhasebesinin Uygulanması - EljaıebI, Mohamed Ibrahım (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Muhasebe, işletmelerin günlük finansal nitelikli işlemlerini kaydederek, sınıflandırmakta ve raporlayarak analiz etmektedir. Muhasebe işletmelerin gelirlerinin ve giderlerinin, varlıklarının ve kaynaklarının izlenmesini sağlayan, dağılımını gösteren ve inceleyen bir bilim dalıdır. Muhasebeden elde edilen veriler işletme yönetimi için önemli bilgi kaynaklarıdır. Muhasebeciler muhasebe bilgi sisteminden gelen bilgileri işletme yöneticilerinin hedefleri doğrultusunda kullanmaktadır. İşletme yönetimi elde ettiği bilgileri işletmenin gelecekte alacağı kararlarda kullanmaktadır. Yönetim muhasebesi işletme yönetimi için gerekli özel nitelikli finansal bilgiler üretmektedir. İşletme yönetimi alacağı kararlarda yönetim muhasebesinden gelen finansal bilgilerden yararlanır. Bu nedenle yönetim muhasebesi işletmelerin finansal nitelikli işlemlerinin yanında, gelecekteki planlar ve bütçeler içinde önemli bir rol üstlenir. Yönetim muhasebesi işletmelerin maliyetlerinden, varlıklarına, kaynaklarına, bütçelerine, sermaye yatırımlarına kadar birçok alanda üst yönetime bilgi tedarik etmektedir. Bu çalışmada yönetim muhasebesinin uygulanıp ugulanmadığı araştırılmaktadır. Mülakat yöntemi kullanılarak şirket yöneticileri ise yüz yüze görüşmeler yapılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda küçük ve orta ölçekli işletmelerin yönetim muhasebesinden yararlanmadıkları tespit edilmektedir.
Keywords: Yönetim Muhasebesi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Şirket Yönetimi.