Eğitim sistemlerinde anlamsal web teknolojilerinin kullanımı - Elagili, Hamza F. A. (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Anlamsal web teknolojileri günümüzde akademik ve endüstriyel çevrelerde popülerliği artan ve gelecekte yaygınlaşması beklenilen en önemli teknolojilerden biridir. Anlamsal web teknolojilerinin kullanımıyla internet ortamındaki veriler salt insanların yorumlayabileceği dokümanlarda bulunmaktan çıkacak ve bilgisayarların veriler arasındaki bağlantıları anlayıp üzerinde yorum yaparak farklı bağlantıları ortaya çıkarabileceği bir biçime ulaşacaktır. Yapılan bu çalışmanın amacı; Anlamsal web teknolojilerinin, eğitim sistemleri içerisinde nasıl kullanıldığı, eğitim sistemlerin alt yapısının ve gösteriminin anlamsal web teknolojileri ile nasıl yapılandırıldığı ve eğitim sistemleri için eğitim ontolojilerinin nasıl gerçekleştirildiği anlatılmaktadır. Çalışma kapsamında açıklanan ontoloji tabanlı eğitim ontolojisinin modelleneceği ve hazırlanacağı ontoloji dili RDF (Resource Description Framework-Kaynak Tanım Çerçevesi) tabanlıdır. Bu amaç için Protégé ontoloji geliştirme editörü kullanılmıştır. Protégé ontoloji geliştirme editörünün grafik arayüzü sayesinde ders ile ilgili konular görsel olarak tanımlanmakta ve böylelikle tanımlanmak istenilen alan modellenebilmektedir. Derslerin oluşturma aşamalarının sahip olduğu üstünlükler ve sınırlılıklar tartışılarak bilgisayar mühendisliği bölümünde okutulan dersler arasında kavramsal açıdan anlamsal bütünlük sağlayan eğitim ontolojisi (E-Course) geliştirilerek örnekler sunulmuştur. Geliştirilen ontoloji kullanılarak dersler arası ilişki kurulmasının kolaylaşması hedeflenmektedir.
Using the semantic web technologies on education systems