Okul müdürlerinin kullandıkları güç kaynakları ile mizah tarzları arasındaki ilişkinin öğretmen algılarına göre incelenmesi - Erdoğan, Nisa (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Ankara ili merkez ilçelerinde görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin kullandıkları güç kaynakları ile mizah tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modelinde betimsel araştırma yapılmıştır. Araştırmaya 309 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için kullanılan ankette, Kişisel Bilgi Formu, Güç Tipi Ölçeği, Mizah Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 sürümü kullanılmıştır. Normallik analizi testinde çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerlerine göre dağılımın normal olduğu belirlenmiştir. Alt problemlerin çözümlenmesi için, ortalama (X̅), frekans (f), standart sapma (Ss), yüzde (%), bağımsız örneklem grupları için T-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı (r) ve regresyon analizi yapılmıştır. Bütün analiz sonuçlarında anlamlılık düzeyi p<.05 şeklinde alınmıştır. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde, okul müdürlerinin öğretmenlerin algılarına göre en yüksek düzeyde ödül gücünü, en az düzeyde zorlayıcı gücü kullandığı tespit edilmiştir. Okul müdürlerinin en yüksek düzeyde onaylayıcı mizah tarzına, en düşük düzeyde alaycı mizah tarzına sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin yaş, kıdem, cinsiyet, öğrenim durumu, branş değişkenlerine göre okul müdürlerinin mizah tarzı ve güç kaynaklarını kullanım tercihlerinde anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Okul müdürlerinin kullandığı güç kaynakları ile mizah tarzları arasındaki ilişki incelendiğinde kişilik ve ödül güç tipi ile mizahi olmayan tarz, alaycı ve reddedici mizah tarzı arasında negatif yönlü ilişki; onaylayıcı mizah ve üretici sosyal mizah tarzı arasında pozitif yönlü ilişki vardır. Yasal ve zorlayıcı güç tipi ile mizahi olmayan tarz, alaycı ve reddedici mizah tarzı arasında pozitif yönlü ilişki; onaylayıcı mizah ve üretici mizah tarzı arasında negatif yönlü ilişki vardır. Güç türlerinin okul müdürlerinin mizah tarzları üzerinde etkisinin anlamlı yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Güç türlerinin mizah tarzına etkisinin en yüksek düzeyde reddedici mizah tarzında anlamlı yordayıcısı olduğu, en düşük düzeyde ise üretici sosyal mizah tarzında yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Keywords: Güç kaynakları, mizah, okul müdürü