Narkissos Mitinin Görsel Sanatlara Yansıması - Uçar, Metin (Art-E Sanat Dergisi, 2019)
İnsana özgü bir düş ürünü olarak ortaya çıkan mitler, taşıdığı anlam yanında evrensel mesajları ile birçok sanatçının resmine konu olmuştur. Mitlerden bazıları bireysel karmaşıklıkları bazıları da toplumsal ilişkilerin görünmez ve karmaşık yapılarını ortaya koymaktadır. İnsanın sosyal ve bireysel karmaşıklığına ilişkin mitlerden birisi de Narkissos’tur. Görsel sanatlar alanında en çok betimlenen mitlerden olan Narkissos, özseverlik, dönüşüm, erotizm gibi çok anlamlı yapısı ve içerdiği mesajlarla öne çıkmaktadır. Bu çalışma Narkissos mitinin temsil ettiği sembolik değerler ve mesajların sanatçılar tarafından nasıl algılandığı ve eserlerine nasıl yansıdığı araştırmak amacıyla yapılmıştır. Miti konu olarak ele alan sanatçıların eserleri, doküman incelemesi ve literatür taraması yöntemi ile incelenmiştir. Tespit edilen eserlere ilişkin yapılan analizde, sanatçıların Narkissos’u özseverlik, başkalaşma, estetik ve cinsiyet bağlamında bir ifade aracı olarak ele aldıkları görülmektedir. Ayrıca sanat tarihi içinde Narkissos ile ilgili eserlerde; gerçek ve temsil, kimlik ve cinsiyet, ben ve öteki arasındaki dönüşümü harekete geçiren efsane olarak temsil edildiği anlaşılmaktadır.
Keywords: Mitoloji,Narkisos,Narsisizm,Metamorfoz,Erotizm; Mithology,Narcissus,Narcissism,Metamorphose,Erotism,Aesthetic