Kastamonu İlinde Çeşitli Statülerde Koruma ve Kullanma Amaçlı Belirlenmiş Alanlar - Şen, Gökhan; Erkan Buğday, Seda (Kastamonu University, 2015)
Ozet Dunya capinda doga koruma alaninda yasanan gelismeler paralelinde Turkiye’de bu kapsamda bircok calisma yapilmistir. Sahip oldugu konum itibariyle de bircok alan cesitli statulerle koruma altina alinmistir. Bu alan arin yonetiminde ya da korunmasinda bircok problem, eksiklik ve yanlis uygulamalar bulunsada bu alanlarin yasal olarak bile koruma statusunde bulunmasi onemlidir. Zengin biyocesitliligi bakimindan Turkiye’nin en nemli bolgelerinden biri olan Kastamonu ilinde de ekolojik, kulturel ve sosyal yonleri ile bircok alan cesitli statulerde koruma altindadir. Bu calisma, Kastamonu ilinde farkli sekillerde koruma altina alinmis alanlarin ozellikleri ve statuleri hakind abilgi vermek ve bu alanlarin genelini bir calisma altinda toplamak amaci ile yapilmistir. Kastamonu ilinde 2 Milli Park, 3 Tabiat Parki, 4 Tabiat aniti, 4 Yaban hayati Gelistirme Sahasi, 2 Muhafaza Ormani, 22 Gen Koruma Ormani, 7 Tohum Mesceresi, 2 Tohum Bahcesi, 20 Gen Koruma Alani, 19 Mesire alani olmak uzere toplam 89505,1 ha alan koruma altina alinmistir. Key Words : Korunan Alanlar, Kastamonu
Keywords: 13. Climate action; 11. Sustainability; 15. Life on land