El-Erbeun el-Acluniyye'nin metin tercümesi, tahric ve rivayetlerinin değerlendirilmesi - Sıcak, Hüseyin (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Tefsir, hadis ve fıkıh alanlarında yüksek mevki sahibi olan Acluni 1676-1748 yılları arsında yaĢamıĢ bir Ġslam âlimidir. Hadis alanında önemli görevler üstlenmiĢ ve kıymetli eserler telif etmiĢtir. el-Erbeun el-Acluniye olarak bilinen kitabı hadis edebiyatının önemli eserlerinden biridir. Kırk ayrı kaynaktan birer hadis alınarak derlenen bu Ģaheser aynı zamanda evail hadis kitapları arasında zikredilmektedir. Tezimizin ana konusu elErbeun el-Acluniye‟nin metin tercümesi, tahric ve rivayetlerinin değerlendirilmesinin yapılmasıdır. ÇalıĢma bir giriĢ ve üç ana bölümden oluĢmaktadır. GiriĢ kısmında çalıĢmanın konusu, amacı ve metodu hakkında bilgiler verilmiĢtir. Birinci bölümde Acluninin hayatı, hocaları, talebeleri ve eserlerinden sözedilmiĢtir. Ġkinci bölümde el-Erbeun elAcluniye‟nin hadis edebiyatı içindeki yerine ve üzerinde yapılan çalıĢmalara değinilmiĢtir. Son bölümde ise kitabın metni tercümesiyle birlikte verilerek hadislerin tahric ve değerlendirilmesi çalıĢması yapılmıĢtır. Bu çalıĢmada el-Erbeun elAcluniye‟nin çeĢitli hususiyetleri ortaya konulmaya çalıĢılmıĢtır.
Translation of al-Arbaun al- Ajlouniah's text, evaluation of hearsays
Keywords: Acluni, Kırk Hadis, Evail, Metin, Sened, Ravi, Zayıf, Hasen, Sahih