Paklitakselin Neden Olduğu Hepatotoksisite Ve Nefrotoksisiteye Karşı D Limonen’in Koruyucu Etkisinin Araştırılması - Terzi, Funda (My University, 2024)
Paklitaksel, antimitotik aktiviteye sahip bir taksan bitki alkaloididir. Günümüzde paklitaksel, boyun, akciğer, meme, baş ve yumurtalık kanserleri dahil olmak üzere birçok tümörde yaygın olarak kullanılan antikanser ilacıdır. Ancak bu ilacın, diğer kemoterapötik ajanlar gibi hepatotoksik, nörotokisk, nefrotoksik gibi ciddi yan etkileri görülmektedir. Sunulan çalışmada, paklitaksel karaciğer ve böbrek dokusunda MAP/ERK yolağı üzerinden etkisinin araştırılması hedeflenmektedir. Son yüzyılda, pek çok farmasötik ilaç doğal bitkilerden ve şifalı bitkilerden elde edilmektedir. D limonen, portakal kabuğunda, limon, mandalina, misket limonu ve greyfurt gibi narenciye yağlarında bulunan monosiklik bir monoterpendir. D limonenin antioksidan, kemopreventif ve antikanserojenik özellikler dahil olmak üzere bir dizi farmakolojik etkisi bulunmaktadır. Sunulan çalışma ile, paklitakselin neden olduğu hepatotoksik ve nefrotoksik etkisine karşı D Limonenin MAP/ERK/bcl2 yollağı üzerinden antiapoptotik etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Sunulan çalışmadan elde edilecek verilerin, paklitaksel neden olduğu karaciğer ve böbrek hasarının önlenmesinde, D-limonenin bitkisel tedavi olarak kullanılmasına katkı sağlayacaktır.