Fen bilimleri öğretmen adaylarının elektromanyetik kirlilik çevre sorununa yönelik başarılarının ve farkındalıklarının incelenmesi - Kaya, Doğan Ziya (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmanın amacı, Fen bilgisi öğretmen adaylarının; düz anlatım yönteminin, kavram haritası tekniğinin ve münazara yönteminin elektromanyetik kirliliğe yönelik başarılarını ve farkındalık düzeylerini belirlemek, elektromanyetik kirliliğe ilişkin uygulanan etkinliklerin etkisinin olup olmadığını tespit etmek ve görüşlerini belirlemektir. 2018-2019 yılı bahar dönemi Kastamonu Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan 3. sınıf 72 öğretmen adayı yer almaktadır. Araştırma karma yöntem desenleri arasından açımlayıcı sıralı desende gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın nicel bölümünde ölçme aracı olarak elektromanyetik kirlilik başarı testi ve elektromanyetik kirlilik farkındalık ölçeği yer almaktadır. Nitel bölümünde ise nicel bölümde yer alan öğretmen adaylarından başarı düzeylerine göre seçilmiş 6 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiş elektromanyetik kirlilik yarı yapılandırılmış görüşme formu yer almaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre; çalışmaya katılan fen bilimleri öğretmen adaylarının elektromanyetik kirlilik başarısının ve farkındalığının sırasıyla münazara yöntemi, kavram haritası tekniği ve düz anlatımla artmış olduğu yapılan etkinliklerinde yararlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Elektromanyetik kirlilik, çevre eğitimi, çevre eğitiminde elektromanyetik kirlilik