Kastamonu’daki Keçilerden ve Yozgat’taki Sığırlardan Tespit Edilen İşkembe Siliyat Türlerinin Scanning Elektron Mikroskobu Gözlemleri ve Bazı Türlerin Moleküler Analizleri - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Keçiler ve sığırlar geviş getiren hayvanlardır, mideleri; işkembe, börkenek, kırkbayır ve şirdenden oluşur. İşkembede hayvanın sindiremediği selülozu ve nişastayı sindirmeyi sağlayan silli protozoon faunası mevcuttur. Endokommensal olan bu siliyatlar konakları için patojen olmayıp dayanıklı kistik şekillere sahip değildir, ayrıca işkembedeki bakterilerle beslendikleri için işkembe ortamında aşırı bakteri çoğalmasını engellemekte, böylece konak hayvanın işkembesinde aşırı fermentasyon olayına engel olmaktadır. Ülkemizde işkembe siliyatlarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, Kastamonu’daki keçilerin ve Yozgat’taki sığırların işkembe siliyatlarıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır ve bu araştırma ilk olacaktır. Araştırmada tespit edilen siliyat türlerinin yüzey morfolojileri Scanning Electron Mikroskobu (SEM) ile araştırılacak ve bazı siliyat türlerinin moleküler analizleri yapılarak türler arası filogenetik akrabalıklar tartışılacaktır
Fen Bilimleri