Erol Güngör’ün Milliyetçilik Anlayışı Üzerine Bir İnceleme - Gül, Serdar Kenan; Küçük, Turan (Sirnak Universitesi Iktisadi ve Idari Yaklasimlar Dergisi, 2025)
Türk milliyetçiliği, kökleri Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine dayanan, ancak Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte yeni bir ideolojik çehre kazanan, kimlik ve aidiyet kavramları etrafında şekillenen köklü bir düşünce sistemidir. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında hızla gelişen ve devlet politikalarıyla desteklenen milliyetçilik, Türkiye’nin toplumsal, kültürel ve siyasal yapısını yeniden tanımlamak için güçlü bir araç olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda, farklı entelektüel eğilimler ve ideolojik yaklaşımlar Türk milliyetçiliğinin içeriğini derinleştirmiş ve çeşitli figürler bu hareketin gelişiminde önemli roller oynamıştır. Erol Güngör, milliyetçiliği daha çok sosyolojik ve psikolojik açılardan ele alan bir düşünür olarak Türk milliyetçiliğine farklı bir boyut kazandırmıştır. Güngör’ün bakış açısı Türk milliyetçiliğini modern sosyoloji ve psikolojinin bakış açılarıyla zenginleştirmiş, böylece milliyetçilik kavramının toplumda daha yaygın ve kabul edilebilir olmasını sağlamıştır. Erol Güngör, muhafazakâr milliyetçilik olarak tanımlanabilecek bir geleneğin önemli isimlerinden biri olmuştur. Özellikle kültür değişimi, modernleşme ve Türkiye’de aydınların rolü gibi konulardaki çalışmalarıyla, çözüm odaklı ve gerçekçi fikirler üretmeyi hedeflemiştir. Güngör’ün bu fikirleri, muhafazakâr milliyetçilik anlayışına önemli katkılar sağlamış ve kısır ideolojik tartışmalardan uzak, daha kapsamlı bir düşünce sistemi oluşturmasına imkân tanımıştır. Bu makalede, Erol Güngör’ün hayatı ve kavramsal yaklaşımları incelenerek muhafazakâr milliyetçiliğe olan katkıları değerlendirilmektedir.
Keywords: Nationalism; Turkish Nationalism; Conservatism; Erol Güngör; Political Movement; Siyasal Akımlar; Siyaset Bilimi (Diğer); Milliyetçilik; Türk Milliyetçiliği; Muhafazakarlık; Erol Güngör; Political Science (Other)