Bilişim teknolojileri ve işlevsellik arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak analizi ve makine öğrenmesi algoritmaları ile tahmini - Aldrawi, Abdusalam Ahmed Salem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bilişim teknolojileri (BT) farklı kuruluşların daha verimli çalışmasına ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmasına olanak sağlar. Bilişim teknolojileri kullanımı ile kuruluş performans kalitesi arasındaki ilişkiyi araştırmak günümüz dünyasında önemlidir. Özellikle gelişmiş ülkelerin endüstriyel olarak deneyimlediği üretimdeki tarihsel gelişim aşamaları gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemlidir. Kuruluşun kaliteli performans göstermesi diğer bir deyişle kuruluşun işlevselliği noktasında BT’nin önemine ve etkisine dair farkındalığı arttırmak oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Alkhoms şehrindeki üç Libya kuruluşunda BT kullanımı, kuruluş çalışanlarının BT kullanma kabiliyeti ve kuruluşun işlevselliği arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Araştırma hipotezlerini araştırmak için kuruluşta BT kullanımı, çalışanların BT kullanma yeteneği ve kuruluş işlevselliği olmak üzere üç alt ölçek kullanılmıştır. Bu çerçevede, iki yüz kırk üç katılımcının anket maddelerine verdikleri cevaplar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçları, kuruluşun işlevselliği hedef değişkeni üzerinde kuruluşlarda BT kullanımı ve çalışanların BT kullanma kabiliyetinin etkisi olduğunu gösterir. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleri açısından medeni durumları dışında kuruluş işlevselliğinde önemli bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca, demografik özellikler, BT kullanımı ve çalışanların BT yetenekleri kullanılarak farklı regresyon modelleri ile organizasyonun işlevsellik hedef değişkenini tahmin etmeye yönelik deneysel çalışmalar yapılmıştır. Regresyon algoritmaları ile elde edilen sonuçlar, kuruluş işlevselliğinin tahmininde sadece demografik özelliklerin yeterli olmadığını, BT kullanımının ve çalışanların BT yeteneğinin de dâhil edilmesi gerektiğini göstermiştir.
Keywords: Bilişim teknolojileri, kuruluşun işlevselliği, istatistiksel analiz