TÜKETİCİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA FARKINDALIKLARININ YEŞİL ÜRÜN TÜKETİMİ EĞİLİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - TAŞ, Özlem (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Küreselleşme ile birlikte insanların ihtiyaç ve istekleri de giderek artış göstermiştir. Küreselleşmenin yanı sıra teknoloji ve sanayi alanında meydana gelen gelişmeler de insanları her şeyi hızla tüketen bir davranış sistemi içine sokmuştur. Tüketim faaliyetlerinde meydana gelen köklü değişimler doğal kaynakların da hızla ve bilinçsiz tüketilerek ekolojik dengenin bozulmasına ve kaynakların yok olmasına neden olmuştur. Ekolojik anlamda yaşanan problemler sadece doğal çevreyi etkilemekle kalmayıp tüketicilere de negatif olarak geri bildirimde bulunmuştur. İnsan ve çevrenin sürekli olarak etkileşim içinde bulunması ülkeleri kalkınma politikalarında, işletmeleri üretim faaliyetlerinde, tüketicileri de satın alım kararlarında “sürdürülebilir çevre” odaklı davranmaya itmiştir. Çevresel konuların önemli bir hal alması ekolojik anlamda yapılan uygulama ve stratejileri önemli bir konuma getirmiştir. Yapılan araştırma ile tüketicilerin sürdürülebilir kalkınma farkındalıkları ortaya koyularak tüketicilerin yeşil ürün satın alım tercihlerinde etkili bir rol oynayıp oynamadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada internet ve sosyal medya kullanıcılarından kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 376 bireyin verileri kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler geçerlilik ve güvenilirlik analizi, normallik testi, faktör analizi, T-Testi, Anova Testi ve Regresyon Analizi kullanılarak sonuçlandırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sürdürülebilir kalkınma farkındalığı ölçekleri ve yeşil ürün satın alma davranışı faktörlerinin tüketicilerin demografik yapısındaki farklılıklara göre değişiklik gösterdiği görülmüştür. Elde edilen bir diğer sonuç ise tüketicilerin sürdürülebilir kalkınma farkındalıklarının yeşil ürün tüketim eğilimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğudur.
Keywords: Sürdürülebilirlik, Yeşil Ürün, Tüketici Eğilimleri