İLKOKUL ÜÇÜNCÜ SINIFLARDA UYGULANAN FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINA YÖNELİK ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - BEDİR, Merve (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu araştırmada, üçüncü sınıf fen bilimleri dersi öğretim programına yönelik sınıf öğretmenlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak, 2014 yılından itibaren ilkokul üçüncü sınıflarda uygulanmaya başlanan fen bilimleri dersi öğretim programının uygulanması sırasında yaşanan sorunlar; öğretmen, öğrenci ve veli görüşüne dayanılarak incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 2016-2017 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde bulunan ve rasgele seçilmiş 5 okuldan, 25 sınıf öğretmeni, 586 ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi ve 15 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, öğretmenlere fen bilimleri dersi öğretim programının kazanımları, konu alanı (içerik), öğrenmeöğretme süreci ile ölçme ve değerlendirme boyutlarında toplamda 47 maddelik bir anket uygulanmıştır. Öğrencilere, fen bilimleri dersi kazanımlarına ilişkin 26 maddelik bir anket, velilere ise, 5 soruluk yarı yapılandırılmış bir görüşme formu uygulanmıştır. Araştırma tarama modelinde tasarlanmış ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenler için kullanılan anketten elde edilen veriler; frekans, yüzde ve aritmetik ortalamaları hesaplanarak, öğrenciler için kullanılan anketten elde edilen veriler ise; frekans ve yüzde hesaplanarak analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler ise içerik analizine tabii tutulmuş ve velilerin verdikleri cevaplar kodlanmıştır. Bu kodlardan yola çıkarak temalar oluşturulmuştur. Araştırmada toplanan nitel ve nicel veriler bir arada değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlere uygulanan ankette, program kazanım ( =4,04), konu alanı-içerik ( =3,90) ve ölçme ve değerlendirme ( =3,41) boyutlarına ilişkin öğretmenler ortalama olarak “katılıyorum” görüşünü belirtmişlerdir. Ankette, öğrenme-öğretme süreci ( =3,40) boyutuna ilişkin öğretmenler ortalama olarak “kararsızım” görüşünü belirtmişlerdir. Öğrencilere uygulanan anketten elde edilen verilere göre, öğrencilerin yaklaşık %95’inin fen bilimleri dersine karşı ilgili oldukları ve olumlu ifadeler kullandıkları tespit edilmiştir. v Velilere uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilere göre ise, üçüncü sınıflarda fen bilimleri dersinin konulmasının çocukları için uygun olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca velilerle yapılan görüşmelerde, programın uygulanmasıyla ilgili, deney yapılmaması, okullarda laboratuvarların olmaması, çocuklarının öğrenme güçlüğü çektiği, araç-gereç yetersizliği gibi konularda da sorunların olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: İlkokul, üçüncü sınıf fen bilimleri dersi, fen bilimleri öğretim programı, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, veli görüşleri