Dizüstü Bilgisayarların Masa Üstünde Kullanımının Antropometrik Açıdan Değerlendirilmesi ve Kullanıcı Algısı - Üçüncü, Tutku; Üçüncü, Kemal (Kastamonu University, 2016)
Dizustu bilgisayarlar, tasarim amaclarinin aksine, masa ustunde de yayginca kullanilmaktadirlar. Bu calismada, Karadeniz Teknik Universitesinde calisan Arastirma Gorevlilerinin, dizustu bilgisayarlari ile calistiklari ortama uyumlari antropometrik acidan incelenmis ve anket uygulamasiyla desteklenmistir. Arastirma Gorevlilerinin calisma ortamlari ile antropometrik uyumlarini belirlemek icin, antropometrik vucut olculeri ve calisma aygitlarinin olculeri belirlenmistir. Dizustu bilgisayar kullanicisi 209 Arastirma Gorevlisinden 13 antropometrik olcu ve calisma aygitlarina iliskin olarak 17 olcu alinmistir. Calisma ortamina iliskin 13 soru ve bilgisayar kullanimina iliskin de 21 soru sorulmustur. Arastirmada elde edilen veriler SPSS 13.0 paket yazilimiyla degerlendirilmistir. Bireylerden elde edilen verilerin aritmetik ortalama (X), standart sapma (S), %5 ve %95’lik degerleri, calisma ortamina iliskin verilerin de maksimum ve minimum degerleri belirlenmistir. Calismada, arastirma gorevlilerinden alinan antropometrik olculer uzerinden kendilerine uygun calisma ortami boyutlari belirlenmis ve bu boyutlarin kendi calisma ortamlarindan alinan boyutlara uygun olup olmadiklari karsilastirilmistir. Tum olculerden yola cikarak calisma aygitlarinin tasarimlarindaki uygunsuzluklar da ortaya koyulmustur. Sandalye oturma derinligi 41,9 cm, oturma genisligi 47,92 cm olarak belirlenmistir. Calisanlarin % 63,6'si sandalyenin bel destegi saglamadigini belirtmistir. Sandalye oturma yuksekligi  37-48,58 cm arasinda ayarlanabilir olmalidir. Masa yuksekligi 74,68 cm belirlenmis olup masa yuksekliginin ayarlanabilir olmasi onerilmistir.